Hlavní obsah

Rossi v Brně chodil o berlích, na motorce mu to nevadilo

BRNO

Jen 36 dnů po červnové tréninkové nehodě v Mugellu, kde utrpěl zlomeninu pravé holenní kosti, jezdil úřadující mistr světa kategorie MotoGP Valentino Rossi na brněnském okruhu.

Foto: Automotodrom Brno

Valentino Rossi při testu v Brně.

Článek
Fotogalerie

Ještě stále chodí o francouzských holích, na černou superbikovou yamahu ale s pomocí mechaniků usedl a v privátním brněnském testu si přes dvě hodiny ověřoval, zda už je schopen závodit. „Ve středu jdu na rentgen, který zjistí stav poraněné nohy. Teprve po zprávě lékařů se rozhodnu, zda budu startovat už koncem týdne na německém Sachsenringu,“ oznámil Rossi, než odkulhal z boxů do obytného kamiónu továrního týmu Fiat Yamaha.

Po svých se Valentino Rossi při testu v Brně pohyboval ještě s pomocí berlí.foto: Automotodrom Brno

Brněnská zkouška měla dát Rossimu především odpověď na to, zda zraněná noha vydrží zatížení, aniž by ohrozila jeho rychlost. Na rozdíl od čtvrtečního testování v Misanu, kde strávil na trati pouze půl hodiny a odjel 26 kol, než kvůli bolestem kotníku, kolena a ramena skončil, v pondělí vyrazil na trať dokonce sedmkrát a nakonec ujel celkem 46 kol, snad symbolicky podle čísla, které vozí na svém motocyklu.

S brněnským testem panovala spokojenost

„V závěru jsem trochu ztrácel sílu, z jízdy mám ale dobrý pocit,“ přiznal 31letý Ital. Lékaři jeho léčení odhadovali původně na čtyři měsíce, jenže Rossi se po dvou prodělaných operacích zázračně uzdravuje a pouhých 36 dnů po zranění už vyrazil v Brně na trať. „Rehabilitace probíhá skvěle, noha drží a s průběhem testu mohu být spokojen,“ znělo další krátké resumé devítinásobného mistra světa.

Rossi kvůli zranění přišel už o čtyři závody a v průběžném pořadí šampionátu MotoGP klesl na sedmé místo se ztrátou 104 bodů na vedoucího Španěla Lorenza, který je jeho týmovým kolegou. Do konce sezóny ale zbývá odjet ještě 11 závodů a Rossi spěchá s návratem.

„Dělám všechno možné, abych už ani jednou na startu nechyběl. Pozitivní je, že mohu jezdit, ale závod MotoGP je mnohem náročnější než jakýkoli test, takže je zatím předčasné dělat nějaké závěry,“ vyjádřil se Rossi přece jen opatrně po dnešním brněnském ježdění.

Při GP České republiky by chybět neměl

Fanoušci v Česku se přesto mohou těšit. Start na srpnové české Velké ceně motocyklů Valentino Rossi ústý svého manažera Brivia slíbil, i kdyby ještě nemohl ze zdravotních důvodů jet nedělní závod na Sachsenringu a chyběl by třeba i o týden později na americkém okruhu Laguna Seca.

Valentino Rossi při testu v Brně.foto: Automotodrom Brno

Právě Brivio už koncem minulého týdne kontaktoval vedení Masarykova okruhu s přáním zajistit mu test na brněnské trati, kterou v pondělí odpoledne spalovaly ostré sluneční paprsky a teploměr vzduchu ukazoval 34 stupňů.

Rossi dorazil leteckým speciálem a hned se na okruhu usilovně vrhnul do práce. Při zastávkách v boxech konzultoval nejen svůj zdravotní stav, ale pečlivě sledoval i naměřené časy, přičemž výkony na hranici 1:59,1 min. snesly srovnání s absolutní špičkou MS superbiků, která jela v Brně jen o den dřív.

„Rossiho tým vyžadoval jen důkladné zajištění bezpečnosti na okruhu a patřičnou zdravotnickou obsluhu, jinak byla umožněna i návštěva diváků. A to zdarma,“ prohlásila výkonná ředitelka okruhu Ivana Ullmannová.

Reklama

Související témata: