Hlavní obsah

Martinec: Slavie? Po posvícení bývá půst...

PRAHA

Jak hodnotí dosavadní průběh hokejové extraligy bývalý vynikající útočník Pardubic a asistent u národního týmu Vladimír Martinec? V komentáři pro Sport.cz vyzdvihuje herní pohodu v Pardubicích, bojovnost nováčka z Kladna, věří ve znovuvzkříšení Slavie a je zaskočen mizernými výsledky Českých Budějovic.

Foto: Archiv

Vladimír Martinec

Článek

"Soutěž se víceméně teprve rozjíždí, teď vlastně skončí první čtvrtina základní části extraligy. Jsme stále teprve na začátku. Do této chvíle bylo až příliš často vidět hodně nečistých zákroků jako takové to nepatrné hákování, sekání a podobné nešvary. Nyní se teprve začne ukazovat, jak kdo umí hrát hokej.

Největším překvapením jsou pro mne samozřejmě České Budějovice. Ty měly před začátkem určitě mnohem větší ambice, než mít po dvanácti kolech na kontě jediné vítězství. Dnes dokonce klub vyřadil tři dosavadní opory týmu, brankářskou jedničku Vladimíra Hudáčka, nejproduktivnějšího útočníka týmu Filipa Turka a obránce Rudolfa Suchánka.

V Budějovicích bylo třeba něco udělat

Jestli je to správný krok nebo ne, to se teprve uvidí. Každopádně je to věc managementu klubu a pokud se odhodlají propustit tak schopné hráče (ať už je jejich letošní výkonnost jakákoliv), bude třeba je někým nahradit. A těžko říct, zda je momentálně možnost někoho kvalitního sehnat.

Co se týče Hudáčka, tak tomu to letos zkrátka moc nešlo, spíše mne překvapil odchod Filipa Turka. Ale nevím, co se v klubu dělo a do duše hráčům také nevidím. Zda se mu například nechtělo příliš trénovat, nebo zapůsobily jiné okolnosti, nevím. Nicméně je zbytečné nad celou situací v Budějovicích spekulovat, zda by bylo lépe k takovému kroku nepřistoupit. Určitě bylo třeba něco udělat, a když nepomohla změna trenéra, možná týmu prospějí změny v kádru.

Dopita své kvality ještě ukáže

Pochopitelně jsem rád, že se daří Pardubicím. Letos to mají skvěle rozjeté a celou soutěž vedou s náskokem. Jejich největší devizou je, že jsou zde čtyři vyrovnané řady, z nichž kterákoliv je schopna rozhodnout utkání. Vždy je tam někdo, kdo ty góly dá - ať už je to řada mladíků, nebo zkušení hráči jako Lubina, Janecký, bratři Sýkorové nebo Jiří Dopita.

Objevily se sice spekulace ohledně Dopitovy výkonnosti, jenže je třeba si uvědomit, že je ještě začátek a on potřebuje nějaký čas na rozjezd. Ale jako vždy platí, že se vše odvíjí od toho, jak se daří celému týmu a on se musí s mužstvem nějak sžít. Taky si musí trochu zvyknout na jiné postavení v týmu, než na jaké byl zvyklý ve Vsetíně. Tam byl lídrem, který celé mužstvo táhnul, v Pardubicích je přece jen těch vůdčích typů víc.

Slavie se zvedne, Kladno bojuje

Stejně jako Dopita se letošním ročníkem rozjížděla pomalu i mistrovská Slavia. Ale nedělal bych z toho žádnou vědu, stačí se podívat do historie. Téměř pokaždé mělo mužstvo, které získalo titul, slabší vstup do následujícího ročníku. Výjimkou byl snad jenom Vsetín, jinak měly všechny mančafty problémy. Jak se říká: "po posvícení bývá půst". Slavie má ale dostatečně kvalitní mužstvo a určitě se zvedne.

Příjemným dojmem působí staronový účastník extraligy - Kladno. Před začátkem sezóny se jim přisuzovala jiná role, než co nyní předvádějí. Počítalo se s nimi někde u chvostu tabulky, a přitom se pohybují téměř ve středu. Je to hodně pracovité, nenápadné mužstvo s vynikajícím gólmanem. Zkrátka neúnavní dříči, ostatně tak tomu bylo na Kladně vždy i v minulosti."

Reklama