Hlavní obsah

Abraham v tréninku upadl, přesto zajel druhý nejlepší čas

BRNO

Všechny porážel a zůstal ve špičce i po pádu. Karel Abraham sice havaroval dvacet minut před koncem pátečního tréninku třídy Moto 2 na nedělní brněnskou Velkou cenu silničních motocyklů a na trať už se nevrátil, přesto časem 2:04,877 min. zůstal druhý nejlepší. Rychlejší byl jedině Španěl Fonsi Nieto, a to o pouhé dvě tisíciny sekundy.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Karel Abraham v boxech při pátečním volném tréninku v Brně.

Článek

„Jsem za ten čas opravdu rád, ani bych nevěřil, že s ním zůstanu tak nahoře. Beru to jako solidní našlápnutí před víkendem. Pád byl asi mojí chybou, zdá se mi to jako blbost, ale jediné vysvětlení je, že zřejmě jsem tam kopnul místo dvojky jedničku a šel přes přední kolo k zemi. Přitom jsem nejel úplně na hraně, ještě tam určitá nějaká rezerva byla,“ vykládal Abraham, který vinou pádu objel pouze deset kol, zatímco většinou soupeřů téměř dvojnásobek.

„Máme dost dílů na to, abychom motorku zase složili. Snad nedostala zase tak velkou ránu, odnesly to spíš plasty a nádrž, bohužel jsem ale zničil i televizní kamery, které jsem měl umístěné na motorce,“ líčil s tím, že až telemetrie přesně odhalí, co se vlastně se strojem při pádu stalo.

Mladá česká jezdkyně Andrea Toušková při volném tréninku třídy do 125 ccm v Brně. foto: ČTK/Igor Šefr

Prvních patnáct jezdců se v pátečním tréninku Moto2 srovnalo do vteřiny, což podle Abrahama jen potvrzuje mimořádnou vyrovnanost této kategorie. Předpověď pro nedělní závod ale mluví o deští, údaje pro nastavení motocyklů získané z pátečního tréninku by se tak staly téměř bezcenné. „Já bych to tak neviděl, vždy se nějaká data hodí. Kdyby ale mělo při závodě pršet, rád bych úplně nebyl,“ doplnil Abraham.

Hodně zklamaný výkonem a až 30. časem byl také Lukáš Pešek. „Mám z toho hodně špatný pocit, jsem prostě pomalý. Nejsme schopni trefit nastavení, tím to všechno trápení začíná. Nejde mi to, vázne i komnuikace a to vše se odráží v psychice,“ říkal hodně sklesle. „Musím závodit dál, ale na zázraky nevěřím.“

Naopak premiéra v Moto2 docela solidně vyšla 21letému Patriku Vostárkovi, jenž v německém týmu Kiefer Racing na poslední chvíli nahradil Rusa Leonova, který se musel podrobit operaci lokte a už se do MS zřejmě nevrátí. „Pan Hanusch, v jehož týmu letos jezdím v kategorii supersport, se s lidmi z Kiefer Racing osobně zná a díky jeho kontaktům přišla ta nabídka na start v Brně a možná i na zbývající část sezony, ale je opravdu velmi důležité, jak dopadnu na Masarykově okruhu,“ líčíl Vostárek, jenž byl pouze o tři setiny vteřiny pomalejší než Pešek.

Oba Češi s divokou kartou ve třídě do 125 ccm, Andrea Toušková i Ladislav Chmelík se časově nevešli do limitu 107% za nejlepším a pro zajištění startu v závodě budou muset v sobotní kvalifikaci hodně zrychlit. S patnáctým místem i časem z prvního tréninku byl naopak docela spokojen Jakub Kornfeil. „Ještě se z toho dá pár desetinek určitě ubrat.“

Vedoucí jezdec průběžného pořadí Španěl Jorge Lorenzo vyhrál páteční volný trénink v Brněfoto: ČTK/Igor Šefr

Nejrychlejší ve všech třech kategoriích byli závodníci ze Španělska. Ve startovní listině brněnské Velké ceny figuruje celkem 88 jezdců, přičemž téměř polovinu tvoří právě Španělé (24) a Italové (20). Česká účast je letos šestičlenná, víc závodníků dorazilo ještě z Francie (7). Dohromady má na desátém podniku letošního MS zastoupení 23 států, včetně exotických zemí jako jsou Katar, Venezuela nebo Malajsie.

Výsledky pátečního tréninku
Do 125 ccm: 1. Terol (Šp.) 2:08,010 min, 2. Smith (Brit., oba Aprilia) +0,507 s, 3. Marquez (Šp., Derbi) +0,788, ...15. Kornfeil (ČR, Aprilia) +2,857, mimo klasifikaci pro nesplnění limitu: Chmelík (ČR, Honda FGR) +10,178, Toušková (ČR, Honda) +12,497.
Moto2: 1. F. Nieto (Šp., Honda Moriwaki) 2:04,875, 2. Abraham (ČR, Honda FTR) +0,002, 3. Tomizawa (Jap., Honda Suter) + 0,032,...32. Pešek (ČR, Honda Moriwaki) +1,980, 33. Vostárek (ČR, Honda Suter) +1,998.
MotoGP: 1. Lorenzo (Šp., Yamaha) 1:57,215, 2. Pedrosa (Šp., Honda) +0,541, 3. Rossi (It., Yamaha) +0,606.

Sobotní blok kvalifikací začíná ve 13.00 h a nedělní Velká cena má tento program - 11.00 h: do 125 ccm, 12.15 h: Moto2, 14.00 h: MotoGP. Všechny závody vysílá TV Nova.

Reklama