Hlavní obsah

Pešek nechápe, proč tým před kvalifikací měnil nastavení

BRNO

Hodně rozladěný přišel do paddocku po kvalifikaci brněnské Velké ceny Lukáš Pešek. Po sobotním ranním tréninku měl konečně pocit, že se povedlo najít jakž takž fungující nastavení motocyklu. Tým Matteoni Racing přesto pro kvalifikaci udělal nějaké změny a český závodník potom zajel až 25. čas ve třídě Moto2.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Český jezdec Lukáš Pešek na trati v Brně při volném tréninku třídy Moto2.

Článek

„Nechápu to. Vůbec jsem nechtěl, aby se na motorce něco předělávalo. Jenže oni ještě chtěli vylepšit některé komponenty a rozhodili tím prakticky vše, co fungovalo,“ zlobil se Pešek, který byl pak v kvalifikaci o vteřinu pomalejší než v tréninku, v němž atakoval první desítku. „Některé věci asi neumějí a když už nastavení alespoň trochu mají, zbytečně se v tom šťourají,“ posteskl si Pešek.

„Nemyslím, že by v týmu dělali něco ze zlé vůle, snaží se pořád na motorce pracovat. Poslední slovo má jednoznačně majitel pan Matteoni a jeho představy jsou dost často odlišné od jezdcova pocitu,“ připustil Peškův osobní trenér Miloš Čihák.

„Postupy v týmu jsou rozhodně velmi nestandardní, zůstává mi nad tím rozum stát. Ještě nikde jsem nezažil, aby tým nezakládal nastavení podle mého názoru. Místo konzultace s jezdcem, tak bez jeho vědomí předělávají něco, co mně sedělo. Jeden příklad za všechny, obuli tam na kvalifikaci úplně jiné gumy, než jsme chtěli. Přitom jsem cítil, že odpoledne mohu mít ještě na víc,“ krčil rameny český jezdec, jenž byl po ranním výrazném zlepšení přesvědčen, že se v kvalifikaci vejde mezi dvanáct nejlepších.

Lukáš Pešek na trati. foto: www.pesek52.cz

„Pouhým okem zásah do nestavení nepoznáte, ale na trati to bylo citelné. Když jsem pak zajel během kvalifikace do boxů, tak mi navíc přišlo, že nikdo neměl ani zájem něco řešit. Nakonec jsme se snažili na poslední chvíli vrátit k rannímu vyladění a přineslo to posun o pět míst, ale na lepší než sedmou řadu už to nebylo. Nevím, jak lidi kolem přesvědčit a tu situaci změnit,“ posteskl si Pešek.

Právě v Brně přitom chtěl ukázat všem lidem, kteří ho už odepisují, že dovede být ještě rychlý. „Potřebuji k tomu ale techniku, která mi sedne do ruky. Pokud se v závodě dostanu ze sedmé řady někam dopředu, bude to malý zázrak,“ tvrdil Pešek, jenž nepočítá, že by s Matteoni Racing prodlužoval kontrakt. „Padá na mě z toho angažmá docela splín, teď už to jen musím vydržet amodlit se, že si příští rok najdu lepší působiště.“

Reklama

Související témata: