Hlavní obsah

Abrahamův přestup do MotoGP potvrzen, nedělní start je ale nejistý

BRNO

O startu Karla Abrahama v nedělní Velké ceně motocyklů v Brně rozhodnou až ráno v den závodu lékaři. Dvacetiletý český jezdec se totiž při prvním ze dvou svých kvalifikačních pádů udeřil do hlavy, pak sice na vlastní žádost ještě vyjel na trať, ale vzápětí havaroval znovu a po vyšetření na mobilní klinice má nařízen klid na lůžku.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český motocyklový závodník Karel Abraham

Článek

„Pokud bude schopen nastoupit v neděli ráno do warm upu, tak pojede i závod, ale zaručit to v tuto chvíli nikdo nemůže. Bude záležet na doktorech a hlavně na tom, jak sám se bude cítit,“ řekl Abrahamův otec, který je i šéfem týmu AB Cardion Racing.

„Kvalifikace byla pro Káju dost nešťastná. Před tím prvním pádem mu vjel nesmyslně do cesty soupeř a Kája buď do něj musel v plné rychlosti vrazit, nebo to položit, což taky udělal. Bohužel se přitom praštil do hlavy a udělalo se mu dost zle,“ líčil Karel Abraham starší, jenž potom v boxech synovi říkal, ať už raději na motorku nesedá.

„Kája mně ale tvrdil, že to nebude až tak kritické a chtěl zase jet, když mechanici stihli motorku opravit. Jenže zřejmě to bylo přece jen vážnější, hlava se mu točila dál a nakonec skončil na kapačkách. Teď leží, večer ho ještě prohlédnou doktoři a ráno padne rozhodnutí,“ doplnil otec závodníka.

Balík peněz nestačí

Bez přítomnosti jezdce Abrahama tak byl v sobotu večer v Brně definitivně potvrzen jeho přestup do MotoGP v sezóně 2011. „Někdo si možná myslí, že stačí položit na stůl balík peněz a jedete MotoGP, ale tak to není. Promotér má spoustu žádostí o vstup a důsledně si prověřuje schopnosti jezdce i týmu,“ připomněl závodníkův otec.

"Po testu v Mugellu, který z Kájovy strany proběhl až překvapivě dobře, však továrna Ducati vyslyšela náš zájem a tým AB Cardion bude příští sezónu její satelitní stáji. Jezdec sice dost váhal, jestli je už na královskou třídu motocyklového sportu vyspělý, ale ze všech stran znělo, že na to má,“ líčil Abraham starší.

„Podepsala se roční smlouva s jednostrannou opcí z naší strany pro další rok. Motorku bychom měli dostat už v říjnu na testování ve Valencii. Zázemí týmu zůstane na brněnském okruhu, zachováme i dobře fungující skupinu mechaniků a inženýrů, jen se to rozšíří asi o tři lidi z Ducati. Jsem rád, že se povedlo udělat takový krok, který snad podpoří rozvoj motocyklového sportu v České republice, ale vím, že je před námi spousta práce, aby Karel Abraham v MotoGP mohl uspět,“ uzavřel Abraham starší.

Reklama

Související témata: