Hlavní obsah

Přísně tajné, Valentino! Yamaha uklidila Rossiho při testech v Brně za zeď

BRNO

Všechny hvězdy MotoGP bylo možné na Masarykově okruhu vidět i po Velké ceně. Týmy královské kubatury zůstaly v Brně na testování a nevídaný ruch na dráze i v boxech napjatě sledovalo i několik stovek diváků, kteří využili toho, že pořadatelé zdarma zpřístupnili hlavní tribunu. Ověřovala se nachystaná vylepšení pro zbytek sezóny a poprvé vyjely i dosud tajené verze motocyklů pro příští rok.

Foto: Petr Josek, Reuters

Valentino Rossi v boxech týmu Yamaha při Velké ceně České republiky v Brně.

Článek

Ve všech směrech na trati vládl Španěl Jorge Lorenzo. Vedoucí muž mistrovství světa, který svou dominanci předvedl i při brněnském závodu, zajížděl i při pondělním testu nejrychlejší časy hluboko pod hranici 1:57 min. s oběma verzemi tovární yamahy. „Na letošním stroji se otestovalo hodně komponentů motoru, jehož výkon i zrychlení tím vzroste a osvědčila se i motorka vyvíjená už pro rok 2011, byť má trochu jinak konstrukčně řešený rám,“ tvrdil Lorenzo.

Test nového stroje Yamaha pro sezónu 2011 na Masarykově okruhu v Brně.foto: www.motorkari.cz

S yamahou pro příští rok, dobře poznatelnou podle černé kapotáže bez reklam a neutrálního čísla 0, se včera svezl už i Američan Spies přicházející do tovární sestavy místo Rossiho. Ital, jenž v neděli večer konečně potvrdil přestup k Ducati od příští sezóny, tak mohl v pondělí testovat pouze letošní verzi Yamahy.

„Až do konce letošního šampionátu jsem oficiálním jezdcem továrny, takže chci ještě pro značku, s nímž jsem spojen sedm let, získat nějaké další úspěchy. Proto byl test v Brně tak důležitý. Potřebuji, aby moje motorka byla ještě během roku 2010 nejrychlejší,“ řekl smečkou italských novinářů pronásledovaný Valentino Rossi.

K verzi motocyklu pro rok 2011 se však nesměl ani přiblížit. Box týmu FIAT Yamaha byl proto rozdělen modrou neprodyšnou stěnou, za níž Lorenzo s mechaniky zkoušel něco, co už pro Rossiho zůstane tajemstvím.

Ducati čeká s testy na Rossiho příchod

Nečekaně brzy opustil okruh tovární tým Ducati, který model pro rok 2011 šetří až pro Rossiho na listopadové testy ve Valencii. „Rossi je teď ještě naším soupeřem, ale jakmile poprvé usedne na Ducati, začneme společně pracovat na každém detailu vývoje motorky. Pro mne je vzorem preciznosti v motocyklovém světě, jeho spojení s naším týmem dává jasnou podobu značce Made in Italy,“ tvrdil ředitel závodního oddělení Ducati Filippo Preziosi.

Letošní stroj už s novou vidlicí, která najde uplatnění možná už příště v Indianapolisu, měl při pondělním testu prověřit Američan Hayden. Po kvalifikačním pádu v Brně má však naštípnuté zápěstí, a tak zvládl jen pár kol. Pak za něj na chvíli zaskočil Australan Stoner, který bude příští rok už Hondy, která láká do svých řad i Rossiho šéftechnika Burgess, jenž přitom může přejít k Ducati s jezdcem, ale novou práci mu nabídla i Yamaha.

Tovární tým Repsol Honda na brněnský test nasadil nový motor i šasí a na dráze se krátce objevila i verze pro rok 2011. Španěl Pedrosa s ní ale ujel jen 6 kol a podle měření v boxech byl o 0,675 sekundy pomalejší než krajan Lorenzo s novou yamahou. S letošním modelem strávil na dráze daleko víc času, ale zase se nevyvaroval pádu. Japonec Aojama jezdící s Hondou v satelitním týmu Interwetten se právě při testech vrátil po dvou měsíčním léčení zranění do sedla motocyklu a pevně věřil, že příští neděli při Velké ceně USA v Indianapolisu už bude na startovním roštu.

Reklama

Související témata: