Hlavní obsah

Aojama se vrátil do MS motocyklů dva měsíce po zlomenině obratle

INDIANAPOLIS

Dva měsíce po nehodě v tréninku na Grand Prix Velké Británie, při níž si zlomil hrudní obratel, se japonský motocyklista Hiroši Aojama vrátil do mistrovství světa. V pátečním tréninku na Velkou cenu USA v Indianapolisu absolvoval 26 okruhů i díky speciálnímu korzetu.

Foto: Dani Cardona, Reuters

Japonský pilot Hiroši Aojama.

Článek

"Zranění je už docela v pohodě, i když nejsem stoprocentně zdráv. Ale lékaři mi povolili jezdit, i když upadnout bych asi neměl," usmíval se loňský mistr světa ve třídě do 250 ccm. "Takže budu opatrnější a nebudu tolik riskovat," prohlásil. I proto v pátek nejel úplně naplno a předvedl šestnáctý čas ze sedmnácti jezdců. Za nejrychlejším Australanem Caseym Stonerem zaostal o více než dvě sekundy. "Důležité bude si to srovnat v hlavě," uvedl osmadvacetiletý jezdec stáje Honda.

"Nebylo to vůbec snadné, protože jsem dva měsíce nejezdil," konstatoval. Hlavně první okruhy prý byly náročné. "Na konci už jsem se do toho dostával a bylo to lepší," uvedl jezdec, který loni při GP USA v Indianapolisu skončil druhý. Jeho nejlepším výsledkem v premiérové sezoně v královské třídě je desáté místo v úvodním závodu v Kataru.

Lékaři po lehké nehodě, která nečekaně skončila vážným zraněním, naordinovali Aojamovi tříměsíční klid. "Občas jsem necítil ruce ani nohy, měl jsem strach," vzpomínal na chvíli po nehodě, která moha ohrozit jeho kariéru. Přesto se rozhodl nejít na operaci, měsíc odpočíval a potom posiloval svaly kolem páteře, aby ji zpevnily. Před dvěma týdny podstoupil první lehký test v Brně a v Indianapolisu se vrátil definitivně.

Reklama