Hlavní obsah

VIDEO: GP San Marina zastínila tragédie. Po pádu ve třídě Moto2 zemřel Japonec Tomizawa

MISANO

Dani Pedrosa projel jako vítěz královské kubatury MotoGP cílem Grand Prix San Marina, bujaré oslavy ale nepropukly. Na okruh v Misanu totiž v ten okamžik dorazila tragická zpráva o úmrtí japonského závodníka Šoji Tomizawy, který podlehl následkům zranění po těžkém pádu při závodu třídy Moto2. Do teprve devatenáctiletého jezdce při nehodě narazily stroje dvou soupeřů.

Foto: Anton Meres, Reuters

Radost Šoji Tomizawy po zisku pole position při květnové GP Španělska. Japonský závodník podlehl následkům zranění po pádu při GP San Marina.

Článek

"Právě jsem se to dozvěděl. Neexistují slova na to, abych řekl, jak se cítím," poznamenal smutně Pedrosa před nástupem na stupně vítězů, na nimiž již byly spuštěné vlajky na půl žerdi. "Když se něco takového stane, pochopíte, co je v životě důležité. Byl to skvělý kluk a strašná nehoda. Doufal jsem, že bude třeba jen vážně zraněný," doplnil Valentino Rossi, třetí muž závodu MotoGP.

"Člověk občas zapomene, jak snadno k takové tragédii může dojít. Někdy je náš sport až příliš nebezpečný," konstatoval Andrea Dovizioso, který v Misanu skončil ve třídě MotoGP těsně pod stupni vítězů.

Zdrcený De Angelis: Dělal jsem všechno, abych ho netrefil

Tomizawa upadl v jedenáctém kole při výjezdu ze zatáčky a v plné rychlosti byl zasažen stroji svých pronásledovatelů Alexe De Angelise a Scotta Reddinga, kteří z nehody vyvázli bez vážnějších následků. Jezdec stáje Suter zůstal bezvládně ležet uprostřed vozovky a zastavilo se mu srdce, lékařům se ho ale ještě podařilo oživit.

Záchranáři přibíhají ke zraněného japonskému jezdci Šjovi Tomizawovi. Devatenáctiletý závodník v nemocnici následkům zranění podlehl.foto: Reuters/

Poté byl Tomizawa převezen sanitkou do nedaleké nemocnice v nedalekém Riccione, kde však ve 14.20 vážným zraněním podlehl. Podle informací italských médií měl proraženou lebku, několik zlomenin v horní části těla a vnitřní krvácení.

"Byla to nejhorší bouračka v životě. Dělal jsem všechno proto, abych ho netrefil..." řekl zdrcený De Angelis.

Tomizawa startoval v seriálu MS druhou sezónu a v letošním roce vyhrál zahajovací Grand Prix Kataru. V celkové klasifikaci figuroval na sedmé příčce. Jeho úmrtí je pro motocyklistický šampionát první tragickou událostí od dubna 2003, kdy se při závodech v Suzuce zabil Japonec Daižiro Kató.

Šestačtyřicáté úmrtí v MS 

Celkem podle dostupných údajů zahynulo při MS silničních motocyklů od prvního ročníku v roce 1949 již 46 závodníků. V posledních letech k podobným úmrtím při šampionátu často nedocházelo, například v 90. letech zahynul jen jeden jezdec, 1. května 1993 Japonec Nobojuki Wakai při tréninku na Velkou cenu Španělska v Jerezu. Nejvíce mrtvých si mistrovství světa vyžádalo v 50. až 80. letech.

Tři závodníci zahynuli také na brněnské Velké ceně, která byla součástí mistrovství světa v letech 1965-1982 a pak nepřetržitě - s výjimkou roku 1992 - od roku 1987. V závodě motocyklů do 350 ccm upadl 21. července 1969 na rozteklém asfaltu český jezdec František Boček. V bezvědomí byl s vážným poraněním hlavy převezen do nemocnice, kde druhý den ráno skonal. Německý sajdkárový spolujezdec Hans-Jürgen Cusnick nepřežil havárii sajdkáry 16. července 1972 a 3. září 1981 se obětí brněnského okruhu stal Francouz Alain Beraud. Ten upadl v závodě dvěstěpadesátek dvakrát a poraněním hlavy podlehl na nemocničním lůžku.

Motocyklový sport ale zasáhla tragédie naposledy teprve před týdnem, kdy v jednom z dopoledních rámcových závodů na okruhu v Indianapolisu zemřel teprve čtrnáctiletý Američan Peter Lenz. Při zahřívacím kole spadl ze svého stroje a za ním jedoucí závodník jeho tělo přejel.

Reklama

Související témata: