Hlavní obsah

Jedna zlá vteřina vzala Tomizawovi všechno, smutní Rossi

MISANO

Sedm let nepotkala MS silničních motocyklů taková tragédie. Od nehody, kterou v dubnu 2003 nepřežil Daižiro Kató na domácí trati v Suzuce, se přízrak smrti šampionátu vyhýbal a objevil až v neděli Misanu, kde se při závodě třídy Moto2 zabil další Japonec Šoja Tomizawa. Všichni jezdci jsou z úmrtí 19letého závodníka v šoku a těžko hledají slova.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Japonský motocyklista Šoja Tomizawa

Článek

„Absolutně to se mnou otřáslo. Moje myšlenky patří jen jemu. Pořád vidím jeho úsměv a stále té tragédii nemohu uvěřit,“ říkal tiše se slzami v očích Tomizawův kolega z týmu Technomag Švýcar Dominique Aegerter.

Také další jezdci vyslovují lítost nad nehodou mladého Japonce, kterému při výjezdu ze zatáčky uklouzlo přední kolo a De Angelis s Reddingem byli za ním tak těsně, že jejich stroje přejely ležícího závodníka.

Záchranáři přibíhají ke zraněného japonskému jezdci Šjovi Tomizawovi. Devatenáctiletý závodník v nemocnici následkům zranění podlehl.foto: Reuters/

Tomizawa bohužel upadl přímo pod kola soupeřů a jezdci v rychlosti hodně přes dvě stě kilometrů v hodině neměli čas ani místo na vyhnutí ležícímu jezdci, který utrpěl zranění neslučitelná se životem.

Boj o život prohrál Tomizawa až v nemocnici

„Byla to strašná situace. Dělal jsem marně vše pro to, abych ho netrefil,“ řekl krátce po nehodě pro italskou televizi zdrcený Alex De Angelis, jenž vyvázl po sérii kotrmelců nezraněn a Redding si naštěstí jen zlomil nohu. Tomizawa však zůstal bezvládně ležet uprostřed závodní dráhy a na první pohled bylo jasné, že je situace vážná.

Lékařům se vítěze úvodního podniku sezóny v Kataru, který figuroval průběžně na 7. příčce své kategorie, podařilo hned na okruhu po zástavě srdce ještě oživit a v kritickém stavu byl převezen do nemocnice v Cesaně, kde svůj boj o život prohrál. Podle italské televizní stanice Mediaset měl proraženou lebku, několik zlomenin v horní části těla a vnitřní krvácení.

„Je to obrovská tragédie, Tomizawa byl přece jedním z nás. Při té nehodě ale nešlo o žádné selhání bezpečnostních opatření, ani bych z toho nikoho nevinil, šlo o neskutečně smutnou náhodu,“ líčil český jezdec Lukáš Pešek, jezdící také Moto2.

Výsledky ztrácejí význam, říká Elias

„Všichni jsme zasaženi tou tragédií. Smrt Tomizawy je nesmírně bolestivá ztráta, kterou musí cítit každý, kdo toho usměvavého kluka znal. Jako jezdec si brzy vysloužil respekt a i lidsky na mě působil nesmírně sympaticky. Mohl mít před sebou skvělou kariéru, jedná zlá vteřina mu vzala všechno,“ tvrdil na webu šampionátu devítinásobný světový šampión Valentino Rossi.

„Když se něco takového stane, pochopíte, že jsou důležité úplně jiné věci než to, že jsem tady vyhrál. Stalo se něco strašného. To jsou chvíle, kdy výsledky zcela ztrácejí význam,“ citoval web šampionátu španělského jezdce Toni Eliase překvapeného tím, že jury závod nezastavila, když po tak hrozné nehodě zůstal Tomizawa bezvládně ležet. „Možná měli vyvěsit červenou vlajku, když věděli, že je v kritickém stavu a bojuje o život,“ doplnil.

Lékaři odnášejí Šoju Tomizawu na nosítkáchfoto: ČTK/AP/Simone Rosa

„Když ho záchranáři odnášeli, tak jim nosítka dokonce upadla. Asi to jeho stav nezhoršilo, v každém případě by se něco takového stát nemělo,“ tvrdil český jezdec Karel Abraham. Tomizawa vyhrál v Kataru historicky první závod třídy Moto2 v šampionátu, o pět měsíců později se zabil. „Je děsné si uvědomit, že už tenhle sympatický kluk není naživu. Ještě po ranním warmu upu jsme se zdravili. On byl vždycky v pohodě, nesmírně zdvořilý a neustále s úsměvem na tváři,“ tvrdil s pohnutím v hlase Abraham.

Reklama