Hlavní obsah

Plochodrážní Tomíčkův Memoriál vyhrál na Markétě Čech Kůs

PRAHA

Memoriál Luboše Tomíčka vyhrál v Praze na Markétě Matěj Kůs. Český jezdec zvítězil v tradičním závodu, který se jezdí na počest tragicky zesnulého plochodrážníka od roku 1969, naposledy před čtyřmi lety. Druhý skončil obhájce vítězství Nicki Pedersen z Dánska a třetí byl Australan Dave Watt. Do finálové jízdy se dostali dva Češi, pátý byl Josef Franc, jehož ve finále porazil Slovák Martin Vaculík.

Foto: René Volfík, ČTK

Plochodrážník Matěj Kůs

Článek

Do závodu nakonec nenastoupil vinou nemoci jeden z favoritů Matej Ferjan z Maďarska, jehož nahradil Čech Jan Holub. Poslední volné startovní místo zaujal na poslední chvíli Polák Grzegorz Walasek, vítěz závodu z roku 2007. Nově se do startovní listiny dostal i Australan Watt, který nahradil dalšího polského plochodrážníka Rafala Dobruckiho.

Dvaatřicetiletý Watt, který nepatří mezi světovou špičku, si v základní části závodu nevedl vůbec špatně a připsal si tři vítězství. Ještě o jednu výhru více však měl Pedersen, který zaváhal jen ve své druhé jízdě, přesto měl nejvíce bodů a díky tomu si pro finále mohl jako první zvolit dráhu. Finálová pětka byla známa po sedmnácté jízdě z dvaceti, kterou vyhrál Vaculík.

Pedersen výhodu výběru dráhy nevyužil, naopak Kůs po dlouhé přípravě na finálový start vyjel na trať nejlépe a jasně zvítězil. Největší favorit a trojnásobný mistr světa z let 2003, 2007 a 2008 Pedersen se tak musel spokojit s druhým místem. "Jezdilo se mi celý závod dobře, ale o všem se rozhodlo až v poslední jízdě a v ní mi Kůs nic nedovolil," prohlásil po závodu Pedersen. "Nepovedl se mi ideální start, ale příští rok mu nedovolím zase nic já," slíbil.

Kůs šokoval přítomné diváky na slavnostním nástupu před začátkem závodu, kdy prohlásil, že chce vyhrát. "Řekl jsem to jen tak a splnilo se mi to, za což jsem samozřejmě moc šťastný," řekl Kůs. Začátek sezony mu nevyšel, ale nedlouho před dnešním závodem vyhrál slovenskou Zlatou přilbu a věřil v nárůst formy. Dojalo ho, že porazil Pedersena i další slavnější jezdce. "A věřím, že to nebylo moje poslední vítězství v kariéře," dodal jednadvacetiletý závodník.

Memoriál Luboše Tomíčka na ploché dráze:
Finále: 1. Kůs (ČR), 2. Pedersen (Dán.), 3. Watt (Austr.), 4. Vaculík (SR), 5. Franc (ČR).

Reklama