Hlavní obsah

Zlatou přilbu pojede většina jezdců z Grand Prix včetně Crumpa

Úřadující mistr světa Australan Jason Crump a spolu s ním většina jmen ze stabilní šestnáctky účastníků seriálu Grand Prix nechybí ve startovním poli 62. ročníku plochodrážního závodu Zlatá přilba města Pardubice. Slavný podnik, jehož historie sahá až do roku 1929, se letos uskuteční v rámci plochodrážního víkendu v neděli 3. října.

Foto: Aleš Suchánek

Australan Jason Crump opět přijede do Pardubic.

Článek

O zlatou trofej a navíc odměnu v podobě nového motocyklu se pojede na závěr bloku tří závodů. Zlaté přilbě bude v pátek předcházet 36. Zlatá stuha juniorů, v sobotu pak finále mistrovství světa jednotlivců do 21 let.

"Rozšířili jsme to letos na plochodrážní víkend, což zopakujeme i příští rok, neboť mezinárodní federace nám stejně jako letos přidělila i v příštím roce finále mistrovství světa juniorů," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda automotoklubu Zlatá přilba Evžen Erban.

Přestože startovní listina se 36 jezdci, kteří se postaví na start, ještě nemá konečnou podobu a může doznat změn i kvůli baráži v polské lize, je už s předstihem jisté, že se při klání ve východních Čechách představí světová plochodrážní elita.

Tradice láká hvězdy

Největšími hvězdami budou současný mistr světa a druhý jezdec průběžného pořadí letošního seriálu Grand Prix Jason Crump z Austrálie, jeho krajan Chris Holder, Polák Jaroslaw Hampel, který je jen o bod třetí za Crumpem, ale také legendární Američan Greg Hancock.

"O start na Zlaté přilbě je mezi jezdci obrovský zájem a kromě (Poláka Tomasze) Golloba chtěli jet vlastně všichni ze startovního pole Grand Prix. Když někdo vypadne, je rozhodně kým ho nahradit," ujistil Erban.

Ve hře je stále také účast Dána Nickiho Pedersena či Australana Leigha Adamse, který se letos loučí se závodní kariérou. "Pedersen o zisk přilby hodně stojí," přiblížil Erban touhu zkušeného Dána, který závod dosud nevyhrál. Adams se naproti tomu radoval v minulosti již čtyřikrát. "U obou jezdců bude záležet na tom, zda se dohodneme na penězích," dodal Erban.

 Lídr Grand Prix Gollob nepřijede

Vedoucí jezdec Grand Prix Gollob sice již v minulosti v Pardubicích závodil, letos však zájem o start neprojevil. "Má k pardubické dráze averzi a říká, že mu to tam nesedí. Nemá smysl ho přemlouvat. Než aby pak vypadl ve čtvrtfinále, to je lepší, aby zůstal doma," vysvětlil Erban i s ohledem na rozpočet závodu ve výši 4,2 milionu korun, z čehož přibližně dva miliony připadnou na závodníky a jejich startovné.

Ilustrační snímek.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Z českých jezdců by se měli v Pardubicích představit například bratři Aleš a Lukáš Drymlovi, Josef Franc či Hynek Štichauer. Slovenskou plochou dráhu bude zastupovat talentovaný Martin Vaculík.

"Na Zlatou přilbu se vždy moc těším. Vyrůstal jsem v tom prostředí, odmala tam chodím na závody a už jen ráno, kdy se jde na přejímku a je ještě mlha nad stadionem, tak to má svoji atmosféru, která je pro mě absolutně nenahraditelná," řekl ČTK Štichauer.

Na poslední dva ročníky ale nevzpomíná příliš v dobrém. "V roce 2008 jsem kvůli zlomenině ruky ani nestartoval, loni jsem měl další pád hned v první jízdě kvalifikační skupiny. Takže doufám, že teď toho štěstí bude o něco více a po delší době se trošku ukážu," řekl Štichauer, který věří v účast v semifinále.

Kdo naváže na Nora Holta?

Před rokem se z vítězství radoval za Polsko jezdící Nor Rune Holta. Kdo by to mohl být letos? "Ještě není úplně hotová soupiska, ale myslím, že by to mohl být podruhé za sebou Polák, protože jestli přijede Jarek Hampel, tak ten má letos opravdu hodně dobrou formu a je to podle mého jeho typ dráhy; hodně rychlá, ale také technická," předpověděl Štichauer.

Trofej v podobě zlaté přilby má letos o něco modernější a jednodušší vzhled. "Nechce se mi dělat úplně stejnou přilbu jako naposledy, ale abych řekl pravdu, už sám moc nevím, co na přilbě měnit nebo vylepšovat, takže vždy poslouchám ohlasy a podle nich se zařizuji," vysvětlil autor přilby zlatník Pavel Lejhanec.

Reklama