Hlavní obsah

Biaggi je mistrem světa na superbiku, Smrž byl v závodu čtvrtý

IMOLA

Po dlouhých třinácti letech se italský motocyklista Max Biaggi dočkal dalšího titulu mistra světa a dnes v Imole štěstí přálo i Jakubu Smržovi. Čtvrtým místem v první jízdě si totiž českobudějovický závodník vyjel nejlepší výsledek v této sezoně superbiků. Druhý závod už nedokončil a celkově v pořadí MS je před posledním víkendem patnáctý.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Smrž

Článek

Devětatřicetiletý Biaggi je čtyřnásobným šampionem z dvěstěpadesátek, ale poslední mistrovský pohár získal v roce 1997. Oslavy před domácími fanoušky si mohl dovolit už v Imole, neboť jeho jediný rival Brit Leon Haslam druhý závod pro poruchu motoru nedokončil a bodovou ztrátu už za týden v Magny Cours nemůže dohnat. Biaggimu na aprilii tak bohatě stačila pátá příčka a je prvním italským šampionem na superbiku vůbec.

Smržovi, jezdícímu na stejném stroji, se vydařila jen první jízda. V sobotní kvalifikaci si vyjel druhou příčku a z chumlu po startu vyjel na čtvrtém místě. Těsně před koncem byl pátý, ale v posledním kole vytěžil z jezdecké chyby Haslama. Ten bojoval se Španělem Carlosem Chekou o prvenství, vjel však příliš rychle do jedné z posledních zatáček, skončil v kačírku a na trať se vrátil až za Smržem.

Double dnes v Imole oslavil Checa. Smrže od stupňů vítězů, které by mezi superbiky obsadil podruhé v kariéře, dělilo více než pět sekund. Dosavadním maximem českého motocyklisty v této sezoně byla dvě sedmá místa z dubnového podniku v Assenu.

12. závod MS superbiků v Imole (Itálie):
1. závod: 1. Checa (Šp./Ducati) 38:27,631, 2. Lanzi (It./Ducati) -1,171, 3. Haga (Jap./Ducati) -1,472, 4. Smrž (ČR/Aprilia) -6,691.
2. závod: 1. Checa 38:24,452, 2. Haga -2,129, 3. Crutchlow (Brit./Yamaha) -3,926, ...Smrž nedokončil.
Průběžné pořadí MS (po 12 ze 13 dílů): 1. Biaggi (It./Aprilia) 413, 2. Haslam (Brit./Suzuki) 350, 3. Rea (Brit./Honda) 288, ...15. Smrž 89.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články