Hlavní obsah

Guintoli je pro Smrže výzvou

Martin KézrPrávo

Konec dobrý, všechno dobré. Takovým rčením může Jakub Smrž udělat tečku za svou už čtvrtou sezónou v MS superbiků. V posledním závodě ve francouzském Magny Cours získal celkem 21 bodů, víc jich letos nikde nenasbíral.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jakub Smrž

Článek

„Základem bylo další vydařené superpole, které mě stejně jako v Imole postavilo do první řady startovního roštu. V první jízdě jsem sice pokazil první tři zatáčky a ve druhé mě ještě v úvodním kole před šikanou vytlačil Haslam, o to větší chuť pak ale byla závodit a těšily mě časy srovnatelné s absolutní špičkou. Je moc dobře, že se na konci roku podařilo prodat potenciál motorky,“ říká český jezdec, jenž v červenci vyměnil ducati za aprilii.

Celkově v šampionátu skončil třináctý, čímž si zopakoval umístění z roku 2008. Loni byl ale desátý. „Těžko mohu srovnávat s loňskou sezónou, když jsem se letos polovinu seriálu děsně natrápil s motorkou. Až přesednutí na aprilii zaručilo daleko lepší technické zázemí pro tým, jenže zase chvíli trvalo, než jsem přivykl novému stroji,“ vykládá Smrž, jehož během roku sužovaly i bolesti zad. „Teď si dopřeju odpočinek, tělo si o něj říká.“

Klid Smržovi dává už jisté angažmá pro příští rok. Tým Liberty Racing podporovaný řetězcem italských potravinářských obchodů v Česku navíc angažoval i sedmého z letošního šampionátu Francouze Sylvaina Guintoliho. „Týmového kolegu budu mít v seriálu poprvé. To vnímám jako výzvu,“ říká 27letý Smrž.

Po půlroční odmlce se vrátí i ke značce Ducati. „Nevstupuju ale do stejné řeky jako na začátku roku 2010. Vzhledem k silnějšímu finančnímu zabezpečení je přislíbena prakticky tovární podpora, protože motocyklů této značky bude v poli daleko méně. Věřím, že nenastane žádné trápení a nebudeme chybět na žádných testech,“ doplňuje.

Reklama