Hlavní obsah

Ochrnutý závodník Šembera si udělal řidičák na auto

PŘELOUČ

Bývalý motocyklový závodník Lukáš Šembera, který loni po úraze ochrnul na dolní polovinu těla a je na invalidním vozíku, dnes dostal vysněný dárek k svátku. Složil v Přelouči nad Pardubicku řidičské zkoušky a může řídit osobní auto.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Lukáš Šembera

Článek

"Chci jezdit co nejčastěji, za volantem mě to hodně baví. Budu si muset zvyknout na brněnský provoz, těch aut je tam víc," řekl osmnáctiletý mladík, který doufá, že by už na Vánoce mohl mít vlastní auto.

Vozidlo, v němž se Šembera učil jezdit, je speciálně upravené pro ruční řízení. Brzda a plyn je u volantu na ruční páčce. Spojku ovládá tlačítko na řadicí páce. Mladík už před časem řídil čtyřkolku na ruční řízení, ale to se prý nedá moc srovnávat.

"Ruční motokára je něco jiného než auto. Nebylo tam řazení," vysvětloval.

Že je Lukáš Šembera bývalý motocyklový závodník, nezapře ani v autě, řekl jeho instruktor Miroslav Bureš. "Lukášovi to šlo báječně. Pro ježdění má vyloženě cit," řekl. "Jezdit v obci padesátkou je ale trochu problém," usmíval se Lukáš.

Poté co před rokem Šembera musel opustit motocyklové závody, zkouší se prosadit v basketbalu. Trénuje v Brně, kde žije. Uvidí, jak mu to půjde a zda se ve sportu na speciálně upraveném vozíku prosadí.

"Už se těším domů, až budu moct na tréninky. Dost jsem za ty dva týdny vynechal. Musím zabrat," řekl Šembera.

Kromě basketu se chce věnovat i studiu

Kromě basketu se možná také bude věnovat studiu. Neřeší ale, jestli si v budoucnu najde nějakou konkrétní práci nebo zda na své hlavní povolání povýší sport.

Mladík se zranil loni při exhibičním závodě v Brně, kdy spadl na obrubník. Kvůli vážnému zranění podstoupil několik operací páteře.

V republice moc autoškol, které nabízejí řidičské oprávnění i handicapovaným lidem, není. Do Přelouče proto jezdí lidé s postižením i hodně zdaleka. Letos tam dostalo řidičský průkaz 48 lidí, celkem už se jich v autoškole vystřídalo asi 200, řekl majitel autoškoly Pavel Peml.

Reklama