Hlavní obsah

Abraham vyhrál Velkou cenu Valencie, má první vítězství v MS

VALENCIE

Karel Abraham se dočkal v posledním závodu před přestupem do elitní MotoGP premiérového prvenství v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Ve Valencii vyhrál závěrečný závod sezony ve třídě Moto2 a stal se po Františku Šťastném a Lukáši Peškovi třetím českým vítězem závodu Grand Prix.

Foto: ČTK/AP

Karel Abraham po vítězství v GP Valencie

Článek

Dvacetiletý Abraham si lepší rozlučku s třídou Moto2 ani nemohl přát. Jezdec týmu Cardion AB i s bolavým loktem, který si narazil při minulém závodě v Estorilu, od začátku tlačil na soupeře před sebou. Z deváté startovní pozice se neustále přibližoval čelu a zhruba od poloviny závodu se přetahoval o stupně vítězů s letošním mistrem světa Tonim Elíasem, Andreou Iannonem a Julianem Simónem.

"Bylo strašně důležité, že se mi povedl start, což je v naší nabité kategorii vždy rozhodující. Vydařilo se mi i první kolo, takže jsem se dostal do kontaktu s nejlepšími," řekl televizní stanici Nova Sport Abraham, jenž do závodu odstartoval z třetí řady.

Před závěrečným kolem se zdálo, že už Iannone před sebe nikoho nepustí, pak jej ale v zatáčce rozhodil dotyk chybujícího Elíase, jenž skončil v kačírku. Abraham situace beze zbytku využil a svým soupeřům ujížděl vstříc historickému úspěchu. Iannone za ním v cíli zaostal o půl sekundy.

"Poslední kolo bylo hodně náročné na psychiku. Bál jsem se, aby mně to tam někdo 'neposlal', zároveň jsem ale nemohl zpomalit, abych neztratil ten malý náskok," popisoval Abraham poslední okamžiky před přejezdem cílové pásky.

Díky brněnskému jezdci tak zněla po závodě mistrovství světa česká hymna poprvé od května 2007, kdy Pešek vyhrál v kategorii do 125 ccm Velkou cenu Číny. "Užíval jsem si to, bylo to super. Úžasný pocit, zvlášť ve Španělsku, kde většinou kralují domácí jezdci," radoval se Abraham, jenž se díky závěrečnému vítězství posunul v konečném pořadí MS na desáté místo.

Bezprostředně po dojezdu neplánoval žádnou velkou oslavu, neboť už v pondělí začne se svými mechaniky pracovat na novém stroji Ducati, na němž bude příští rok závodit. "Ale určitě to pořádně oslavíme, až se vrátíme domů," dodal Abraham.

Grand Prix Valencie, závěrečný 18. závod MS silničních motocyklů:
Moto2:
1. Abraham (ČR/FTR) 43:49,499, 2. Iannone (It./Spped Up) -0,522, 3. Simón (Šp./Suter) -0,583, 4. Lüthi (Švýc./Moriwaki) -0,760, 5. Redding (Brit./Suter) -4,205, 6. De Angelis (San Marino/Motobi) -5,385.
Konečné pořadí MS (po 17 závodech):
1. Elías (Šp./Moriwaki) 271, 2. Simón 201, 3. Iannone 199, 4. Lüthi 156, 5. Corsi (It./Motobi) 138, 6. Talmacsi (Maď./Speed Up) 109, ...10. Abraham 96, 34. Pešek (ČR/Moriwaki) 5.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články