Hlavní obsah

Abraham si i při zkrácené hymně radost z triumfu naplno užil

Martin KézrPrávo

Životním úspěchem si zařídil fantastické loučení s třídou Moto2 Karel Abraham, když ve španělské Valencii vyhrál poslední závod světového šampionátu silničních motocyklů. V úterý už tam bude testovat motocykl Ducati královské třídy MotoGP, do níž od nové sezóny přestupuje.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Karel Abraham oslavuje triumf ve Velké ceně Valencie

Článek

„Po nejrychlejším čase v ranním warmu upu jsem se chtěl rvát o druhou bednu v sezóně, ale netušil jsem, že bych ve Valencii mohl projet první cílem. Vítězi se hraje jen zkrácena verze hymny, i tak jsem si to naplno užil a na ty nádherné chvíle na pódiu nikdy nezapomenu,“ líčil 20letý Abraham.

Zisk 25 bodů mu ale pomohl celkově na 10. místo v letošním MS. V kvalifikaci musel měnit spojku a stihl vyjet jen devátý čas, přesto se v závodě dral ze třetí řady roštu rychle dopředu. „Start vyšel skvěle, chytil jsem tu přední skupinu a cítil, že mohu být rychlejši než soupeři,“ řekl 20letý Abraham, jenž poprvé kariéře zajel v šampionátu nejrychlejší kolo závodu (1:36,611).

Ke konci už mu pak dost klouzala zadní guma. „Po pádu Němce Bradla nás o bednu jelo stále pět. Bylo to na ostří nože a hodně se točilo pořadí, protože se tam odehrála spousta předjetí úplně na hraně. Byl jsem právě čtvrtý, když přede mnou jedoucí mistr světa Elias hodně tvrdě zaútočil na Simona, jenže byl příliš rychlý a otřel se o Iannoneho. Ocitl se mimo trať, mně ale pomohl, protože jsem se za ním vyvezl před oba soupeře,“ líčil napínavý závěr.

„Najednou jsem byl v čele a až moc si uvědomoval tu jedinečnou šanci. Psychicky to bylo těžké, nemohl jsem ale ani na vteřinku zpomalit. Nevěděl jsem, že mám menší náskok, a tak jsem čekal, že každou chvíli přijde útok. K tomu ale nedošlo a já se mohl radovat z prvního vítězství v šampionátu, radost byla obrovská,“ přiznal Abraham, jenž tak v MS napodobil triumfy Šťastného ze 60. let a Peška z roku 2007.

„Mám teď o důvod víc užít si závěrečnou party po sezóně, ale nesmím to přehnat. Už v úterý bych měl ve Valencii vyjet k prvním testům s Ducati pro kategorii MotoGP," uzavřel Abraham.

Reklama