Hlavní obsah

Abrahama už dnes čekají testy MotoGP. Oslavy triumfu nepřeháněl

Český motocyklista Karel Abraham si užívá radost z nedělního triumfu v závodě světového šampionátu v Moto2. Oslavy však nemohl nijak přehánět, už dnes ho totiž čekají první oficiální testy MotoGP ve Valencii. „Nemohli jsme slavení nijak přehánět,“ povzdechl si v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Karel Abraham oslavoval triumf ve Velké ceně Valencie, teď ho ale čekají testy MotoGP

Článek

Vyhrál jste ve Valencii poslední závod letošního světového šampionátu v Moto2. Není vám tak trochu líto, že odcházíte do MotoGP?

Užil jsem si obrovskou radost. Moc mě těší, že po bedně v Motegi se mi o měsíc později povedlo i vyhrát. Snad jsem už i těm, kdo mi nevěří, ukázal svůj jezdecký potenciál a teď mohu odejít s čistým svědomím do královské třídy a ničeho nelitovat.

Jaká byla oslava?

Hned se otevíralo šampaňské, viděl jsem na všech lidech v týmu obrovské nadšení. Bylo tam hodně emocí. Pro každého, kdo mi pomáhal, to bylo veliké zadostiučinění a jsem rád, že u toho mohla přímo na místě být i přítelkyně Nikola, která mě moc podporuje. Nemohli jsme ale slavení přehnat, už v úterý mně ve Valencii začínají první oficiální testy MotoGP.

Celkově jste v letošním MS obsadil desáté místo. Platí o vaší letošní sezóně rčení: konec dobrý, všechno dobré?

Jsem rád za ty dvoje stupně vítězů, hlavně vítězná tečka je nádherná. Ve Valencii jsem od startu cítil šanci na dobrý výsledek, byl to určitě můj nejlepší závod v šampionátu. Celkově to mohlo být možná ještě lepší, když ale vezmu, jaké problémy byly na začátku sezóny s motocyklem, že jsme museli pak přejít k značce FTR, a i to, že jsem po otřesu mozku z Brna nejel tři závody, tak to umístění nebylo špatné.

Karel Abraham po vítězství v GP Valenciefoto: ČTK/AP

Kdyby nebylo těch zmíněných potíží s technikou i zdravím, troufl byste si na víc?

To bych klidně mohl být celkově mezi pěti nejlepšími. Moto2 ale absolvovala letos premiérovou sezónu a na začátku nikdo nevěděl, který motocykl bude opravdu dobrý. My jsme v té loterii měli ze začátku smůlu. Změna stroje hodně pomohla, pak mě ale přibrzdilo zranění, ale závěr šampionátu vyšel skvěle.

Věřil jste, že se už letos stanete po Františku Šťastném a Lukáši Peškovi třetím českým vítězem závodu mistrovství světa silničních motocyklů?

Jako každý, kdo závodí na motorkách, jsem o tom snil, ale od snu k realitě bývá často dlouhá, někdy až nekonečná cesta. Já jsem rád, že mně se splnil docela brzy, ještě mi není ani jednadvacet let.

Berete to tak, že jste se za pět let pravidelné účasti v šampionátu dostal na vrchol?

Doufám, že můj absolutní vrchol teprve přijde v MotoGP, hodně mi už záleží na prvních dvou dnech testování ve Valencii. Už se těším, až se svezu, i když do toho jdu s určitým respektem.

Připravoval jste se nějak speciálně?

Především mechanici měli hodně práce, neboť museli upravovat oba motocykly Ducati, které dostanu k dispozici. Jeden je od Stonera, druhý od Haydena. Víc než o umístění nebo časy mně při testech půjde o to motorku zvládnout, naučit se na ní pracovat a dobře i komunikovat s lidmi od Ducati. Rád bych ale taky zkusil něco solidního zajet.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články