Hlavní obsah

Praha uvidí souboj o nejlepšího jezdce FMX na planetě

PRAHA

Ničitel vs. D.T. aneb souboj roku o nejlepšího jezdce planety ve freestyle motokrosu. To je hlavní lákadlo již jedenáctého ročníku FMX show Gladiator Games, která se v sobotu koná v pražské O2 Areně. Do hlavního města se opět sjela světová špička adrenalinového sportu, aby předvedla, kde leží hranice v boji s řvoucími stroji a gravitací.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nestárnoucí Petr Kuchař nebude při sobotních FMX Gladiator Games v O2 Areně chybět.

Článek

Loňské monstrózní jubileum, kdy dvě show v O2 Areně navštívilo ve dvou dnech bezmála 28 tisíc lidí, ale letos nečekejte. Organizátoři z agentury GSMA hlásí jinou filozofii, na revoluční triky nelákají. „Na loňském jubileu jsme dělali dva roky a stálo to za to. Letos ale chceme jít zpět ke kořenům. Proto děláme jednu show pro opravdové fanoušky FMX. Nehoníme se po tom, jestli přišlo osmadvacet tisíc lidí. To už máme za sebou," vysvětluje hlavní organizátor Marek Rejman.

"Stejně tak nechceme extrémní flipy, po kterých jsou kluci půl roku v nemocnici. Po nedávném těžkém pádu při pokusu o front flip je stále v kómatu náš kámoš Charles Pages, který měl původně také do Prahy přijet. Diváci uvidí světovou show, odnesou si velký zážitek, ale naše filozofie ‚sejdeme se všichni na after party‘ trvá,“ má jasno Rejman.

Příznivci FMX se mohou v sobotu těšit na kompaktní představení podpořené účastí šestnácti borců včetně světových es – Američany Nata Adamse zvaného Ničitel, Jeremyho Stenberga, Chucka Carotherse (první jezdec, který předvedl extrémně náročný body varial – otočku o 360 st. nad sedlem - a loni back flip se strojem Harley Davidson), Kanaďana Jeffa Fehra – prvního jezdce, který na české půdě otočil v roce 2003 vůbec první back flip, Španěla Dannyho Torrese ad.

V červnu poprvé pod širým nebem v Edenu 

Vinou zranění či souhrou okolností bohužel prořídla sestava českých borců – zdravotní indispozice na motorku nepustila Petra Piláta a Martina Koreně a Libor Podmol jede ve stejném termínu ve Vídni další závod MS FMX, v němž útočí na titul. Nestárnoucí praotec českého a evropského FMX Petr Kuchař tak povede české trio nadějných jezdců.

Na hlíně v libeňské hale nebudou chybět týmové duely head-to-head, synchronní jízdy s atraktivními série triků, Justin Hoyer opět dokáže, co umí se sněžným skútrem a své umění předvede také teprve jedenáctiletý Matěj Česák. Vrcholem večera pak bude souboj Adamse s Torresem o symbolickou korunu pro nejlepšího jezdce FMX na planetě, o jejímž majiteli rozhodnou ostatní jezdci. „Souboj Nata s Dannym se nabízel. Dva dny před závodem si je budeme patřičně dobírat, chceme je vybudit, aby do toho šli natvrdo a ve finále předvedli maximální výkon,“ poznamenal Rejman.

Ačkoliv letošní Gladiator Games ještě nezačaly, Rejman již v hlavě nosí příští rok. A v plánu je opět něco nového. „Příští rok v červnu chystáme zorganizovat v Edenu vůbec poprvé stadiónovou akci. Hala má výhodu v tom, že je kompaktní, kulisa je naprosto neopakovatelná. Na stadiónu si ale budeme moci dovolit udělat věci, které v hale prostě nejdou,“ prozradil Rejman. Na podzim příštího roku se pak světový freestyle opět vrátí do O2 Areny.

Sobotní show startuje v O2 Areně v 19.30 a podle organizátprů je v předprodeji v síti Sazka Ticket ještě několik stovek vstupenek. Přímý přenos Gladiator Games vysílá ČT4 Sport.

Reklama

Související témata: