Hlavní obsah

Trophy tým touží odčinit loňský výbuch

PRAHA

Napravit loňské třinácté místo, které bylo nejhorším výsledkem historie, se pokusí při motocyklové Šestidenní v Brazílii český Trophy tým. Hvězdou bude znovu úřadující vicemistr světa Michalík, do šestičlenné elitní sestavy se po dvouleté pauze vrací nestárnoucí Poslední, jenž loni pomohl KBS Unhošť k vítězství v klubové soutěži.

Foto: internet

Nejvíce bude český Trophy tým spoléhat na Ramana Michalíka

Článek

"Po loňském výbuchu se změnilo vedení Trophy týmu a přišli za mnou, že chtějí vsadit na mé zkušenosti. Ve 42 letech mne čeká jedenadvacátý start na Šestidenní, takže obavy nemám. Rozhodovat se bude asi na písečných rychlostních testech, v úmorném vedru může hrát velkou roli i fyzická kondice," líčí Bohumil Poslední, jenž doma letos získal titul absolutního mistra v enduru.

Spolu se jmenovanou dvojicí pojedou v barvách české reprezentace ještě bratři Gottvaldové, Macek a Scheder. Kvarteto v soutěži pro jezdce do 22 let má při 78. ročníku prestižního klání endura dokonce medailové plány. Manažer reprezentace Drahomír Gottvald (strýc obou reprezentantů) proto rozhodl o Barošově přesunutí po třech letech ze seniorského družstva zpět do juniorského Trophy týmu, aby se společně s Rudolfem, Kuklíkem a Stodůlkou pokusili poprvé od roku 1999 stanout na stupních vítězů.

"Všichni čtyři patří v této věkové kategorii k nejlepším a mohli by skončit do třetího místa," tvrdí manažer. "Velké očekávání může být až stresující, ale šance na úspěch tu je. Jen v tom vedru musí vydržet technika i lidé," říká letošní vicemistr Evropy Milan Baroš.

Drsné podmínky Jižní Ameriky

Výprava odletí do brazilské Fortalezy v pondělí 27. října, soutěž začíná o týden později. "Motorky, které jsme naložili do lodního kontejneru, jsou už nyní v jihoamerických vodách," tvrdí D. Gottvald. Náročnější bude příprava strojů. Častěji se budou muset měnit olejové filtry, extrémní zátěž podstoupí brzdové destičky a ke slovu přijdou i speciální sady pneumatik. "Ještě nevím, co uděláme s místním benzínem, který má nižší oktanové číslo," doplňuje manažer.

Na jihoamerickém kontinentu kromě soupeřů z 33 zemí čekají i podmínky, které nebudou českým soutěžákům příliš vyhovovat. Vedle vysokých teplot a vlhkosti jde zejména o písčitou trať. "Pojede se na plážích, ale i v dunách, močálovitém terénu a část některých etap vede i do hor. Na něco podobného nejsme zvyklí. Enduro je individuální sport, ale při Šestidenní je vše jiné a přesvědčit jezdce, že mají myslet jinak, býval v minulosti často problém. Snad se nám letos povedlo sestavit obě družstva tak, aby si kluci vyhověli a fyzicky i psychicky náročné klání zvládli," uvažuje D. Gottvald.

ČESKÁ NOMINACE NA ŠESTIDENNÍ
Trophy tým
Zdeněk Gottvald, Martin Gottvald (oba Husqvarna, 125 2T), Martin Macek (Yamaha, 450 4T), Roman Michalík (VOR, 450 4T), Karel Scheder (Husaberg, 450 4T), Bohumil Poslední (KTM, 500 4T)
Trophy tým juniorů
Michal Rudolf, Vít Kuklík (oba KTM, 250 4T), Milan Baroš (KTM, 450 4T), Martin Stodůlka (Husaberg, oba 450 4T).

Reklama