Hlavní obsah

S otevřenou zlomeninou řídil Podmol z Říma domů. Světový titul je mu náplastí

Trnitou cestu za prvním českým titulem mistra světa ve freestyle motokrosu absolvoval Libor Podmol. Stvrzení své vlády nad tímto adrenalinovým sportem se dočkal o víkendu v brazilské Fortalese, druhého Francouze Brice Izza porazil o osm bodů. Podmol bude hvězdou akce Extreme Freestylers, která se na stadiónu v pražském Edenu představí 18. června.

Foto: Sport.cz

Libor Podmol (uprostřed) oslavuje zisk titulu mistra světa ve freestyle motokrosu.

Článek

Jak složitá byla cesta za světovým titulem?

Na začátku to vypadalo všechno dobře. Na tři měsíce jsem odjel do Spojených států, dobře jsem tam potrénoval, hodně mi to dalo, našel jsem si tam kamarády i sponzory. Pak jsem vyhrál závody v Berlíně i ve Švýcarsku, do letní pauzy vypadalo všechno výborně.

Pak ale přišel závod seriálu Red Bull X-Fighters v Římě…

Přesně tak. Předtím v Mexiku i v Egyptě jsem měl pády v tréninku, těšil jsem se, že si tam spravím chuť. Trénink byl v pohodě, byl jsem namotivovaný, jenže jak jsem jel po předním kole, spadl jsem a zůstal sedět asi deset metrů od motorky. Něco mi koukalo z ramene, měl jsem zlomenou klíční kost.

Co vám v tu chvíli běželo hlavou?

Říkal jsem si, že to je špatný a sezóna je pryč. Řídil jsem pak z Říma domů a do mladoboleslavské nemocnice, tam mě dali dohromady, že jsem za dva a půl týdne dokázal sednout na motorce a získat v Rize důležité body…

Počkejte, vy jste z Říma do Prahy řídil s otevřenou zlomeninou?!

Naštěstí jsem měl s sebou kameramana, který o mě točí dokument, tak jsme se střídali, pomáhal mi. Byla to otevřená zlomenina, ptali se mě, jestli chci dát dohromady tam, ale já chtěl za českým doktorem, věděl jsem, že to udělá dobře. Cesta byla šílená, dostal jsem nějaké injekce proti bolesti a píchal jsem si je do zadku na benzínkách. Byla to moje nejdelší cesta z Říma.

Teď už máte světový titul doma, jak vám může v kariéře pomoct?

Udělal jsem si lepší jméno, snad by mohla přijít i pozvánka na X-Games, to je vlastně jediný velký závod, kde jsem ještě nebyl. Celkově to pomůže, když kluci z celého světa vidí, že u nás na motorkách umíme jezdit. Třeba se i lidi tady začnou víc zajímat o freestyle.

Oslavy už máte za sebou?

Večer po závodě bylo zakončení sezóny a výborná afterparty, druhý den jsme ještě slavili na pláži. Ale pokračovat budu i tady.

Čím jste rozhodčí podle vás nejvíce ohromil?

Teď v Brazílii asi tím, že jsem zvládl kvalifikaci. V tréninku jsem ani nedělal žádný trik, každý myslel, že jsem v hrozný náladě a první šok byl, že jsem zajel v kvalifikační jízdě dobře. Pak asi čistotou jízdy a skokem underflip indy, který nedělal nikdo jinej.

Nesnižuje váhu vašeho titulu, že světový šampionát nejezdí všichni nejlepší jezdci, kteří jsou třeba v seriálu Red Bull X-Fighters?

Jasně, tohle je oficiální mistrovství světa pod motocyklovou federací, světový šampionát v klasickém motokrosu taky třeba nejezdí nejlepší Američani. Tohle, X-Games a X-fighters jsou největší kontesty, freestyle motokros je ale pořád hlavně show, zábava.

Právě. Není soutěž ve freestyle disciplíně trochu protimluv? Jste jako jezdci kamarády, i když bojujete o světový titul?

Ve freestyle motokrosu jedeme každý, jak nejlíp můžeme, ale v depu jsme kamarádi. Jasně, že před závodem tam nervozita je, myslel jsem na ten poslední závod celých 14 dnů před ním. I mi tam říkali, že jsem celej bílej, jestli mi nic není. Ale byl jsem nervózní, abych něco nepokazil, ne z toho, abych porazil toho a toho. To je rozdíl od jiných sportů, já bojuju sám se sebou, když odjedu tak, jak chci, jsem spokojený. Kdyby se to nepovedlo, ta afterparty nebude taková, ale budu proklínat jen sám sebe.

Reklama

Související témata: