Hlavní obsah

Vicemistr světa MotoGP Doviziso si dá rok pauzu od závodů

Trojnásobný vicemistr světa MotoGP Andrea Dovizioso se v příštím roce neobjeví v šampionátu silničních motocyklů. Čtyřiatřicetiletý italský pilot po sezoně ukončí osmileté působení v Ducati a s žádným jiným výrobcem se přes řadu jednání na spolupráci nedohodl.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Andrea Dovizioso na snímku z října v Le Mans.

Článek

Naposledy odmítl nabídku Yamahy na pozici testovacího a náhradního jezdce. Lhůtu na rozhodnutí měl do uplynulého víkendu a jeho manažer Simone Battistella nyní řekl listu Gazzetta dello Sport, že Dovizioso si vybere roční závodní pauzu.

Dovizioso vyhrál v MotoGP patnáct závodů, z toho třináct na ducati, a v předchozích třech letech skončil v MS vždy druhý za Marcem Márquezem ze Španělska. V královské třídě závodil od roku 2008 a byl v ní také jezdcem Hondy a Yamahy.

V roce 2004 se stal mistrem světa ve třídě do 125 ccm, v dvěstěpadesátkách byl dvakrát celkově druhý. Od vstupu do MS v roce 2001 absolvoval Dovizioso 325 závodů, 24 vyhrál a celkem vybojoval 103 pódiových umístění.

V této sezoně slavil jedno vítězství a dva závody před koncem seriálu je šestý. U Ducati končí podle médií kvůli rozdílným názorům na interní politiku a nespokojenosti s finančním ohodnocením, s týmem se nedohodl na nové smlouvě.

Reklama

Související témata: