Hlavní obsah

Smrž si před startem MS věří, chtěl by být v první desítce

PRAHA

Povzbuzen velice dobrými výsledky v závěrečných testech se o víkendu postaví na start nové sezóny mistrovství světa superbiků motocyklista Jakub Smrž. Jediný český účastník seriálu obsadil ve dvoudenních jízdách na Phillip Islandu celkově čtvrté místo a na stejném okruhu jej čekají v neděli i úvodní závody.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český motocyklový závodník Jakub Smrž na brněnském okruhu

Článek

"S posledními testy jsem moc spokojený. Navíc jsme se nesnažili o lámání nějakých rekordů, ale spíše jsme po testech v Evropě, kde nám nepřálo počasí, snažili pracovat na nastavení motorky," řekl Smrž.

O to cennější pro něj bylo, že se držel v popředí a soupeřům naznačil, že s ním musejí počítat. "Myslím, že jsme odvedli skvělý kus práce. Ještě sice máme na čem pracovat, ale byli jsme pořád vepředu," pochvaloval si jihočeský jezdec. Podobně jako on si navíc vedl i jeho týmový kolega Sylvain Guintoli z Francie.

Smrž se v roce 2011 bude snažit napravit nepříliš vydařenou loňskou sezónu, ve které obsadil celkové třinácté místo a oproti předešlému roku si pohoršil. "Minulá sezóna nebyla nejhorší, ale hodně ji poznamenaly nedojeté závody a technické problémy. Zbytek, co jsem dojel, to bylo do desítky," podotkl Smrž.

Sedmadvacetiletý jezdec bude v letošní sezoně hájit barvy českého týmu Effenbert Liberty Racing. "Pro Čecha není nic lepšího než jet v českém týmu. Je to skvělá parta, ve které se všichni snaží, aby bylo vše dobré," pochvaloval si.

Přestože jde o český tým, převahu v něm mají Italové. "Je to logické. V dnešním světě motorek je to o Italech a Španělech. Jsem rád, že v týmu mám lidi, které znám. Včetně tří mechaniků z minulé sezóny. S Italy spolupracuji už tři čtyři roky, sedí mi a vyhovujeme si," poznamenal rodák z Českých Budějovic.

Smrž bude v letošním roce startovat s motocyklem Ducati. Italská firma přitom ze superbikového šampionátu oficiálně odešla, soustředí se plně na klasické mistrovství světa. Ducati totiž pro kategorii MotoGP angažovalo slavného Valentina Rossiho.

Motorka prý funguje dobře

"Mírný deficit to asi bude. Oproti ostatním bude ducati vývojově starší, protože vývoj se prakticky zastavil. Máme ale k dispozici loňské tovární motorky a tým se snaží, aby vše fungovalo," uvedl Smrž. Výsledky při testování navíc naznačují, že by problémy s technikou mít neměl. "Motorka funguje stejně jako tým skvěle," pochvaloval si.

Ambice pro rok 2011 zatím Smrž nechce příliš konkretizovat. "Myslím si ale, že není nereálné pohybovat se předních příčkách," řekl. Už před odletem do Austrálie ale přiznal, že základním cílem pro sezónu je jezdit pravidelně do desátého místa. "A nejlépe v pětce," uvedl. Rád by také vylepšil své celkové maximum, kterým je desáté místo z roku 2009.

Reklama