Hlavní obsah

Čeští plošináři mají po 20 letech medaili z ME družstev na ledu

BERLÍN

Čeští plochodrážníci vybojovali po dvaceti letech medaili na mistrovství světa družstev na ledové dráze. Ve finálovém závodu v Berlíně skončili třetí. Nestačili pouze na Rusko, které získalo 29. titul v historii, a Rakousko.

Foto: pro Sport.cz Aleš Suchánek

Ilustrační foto

Článek

Stejné pořadí bylo už po sobotní první části závodu, ale dnešní program zkomplikoval českému týmu pád Jana Klatovského hned v úvodní jízdě, po němž byl mladší ze sourozenecké dvojice převezen do nemocnice s hlubokou tržnou ránou na ruce. Jeho bratr Antonín ale dokázal tři jízdy vyhrát a celkem se podepsal pod zisk bronzu 24 body.

"Anton patří mezi špičku. Ležela na něm obrovská zodpovědnost a on to zvládl. Pouze s Rusama závodit nemůžeme, jejich výkonnostní náskok je obrovský," řekl spolupracovníkovi ČTK manažer české reprezentace a otec hlavní opory týmu Antonín Klatovský starší, jenž se v roce 1991 podílel na předchozím medailovém úspěchu.

"Musím také přiznat, že Rakušané Zorn se Simonem byli prostě lepší. Soustředili jsme se na boj o bronz, a i když nás postihlo zranění Honzy, Andrej Diviš těch pět důležitých bodů dokázal vybojovat. Jsem strašně šťastný. Kazí to jen Honzovo zranění, ale snad ho sešijou a bude v pořádku. Pak budeme vzpomínat na to, jak pro medaili cedil krev," dodal Klatovský starší.

Finále mistrovství světa družstev na ledové ploché dráze v Berlíně:
1. Rusko 58 bodů (Ivanov 23, Krasnikov 21, D. Chomicevič 14), 2. Rakousko 49 (Zorn 31, Simon 18, Leitner 0), 3. Česko 37 (A. Klatovský 24, J. Klatovský 8, Diviš 5), 4. Švédsko 32 (Svensson 28, Koij a Lindström po 2), 5. Finsko 25 (Järf 18, Lehtinen 7, Malinen 0), 6. Nizozemsko 25 (Stellingwerf 12, Holstein 9, Tuinstra 4).

Reklama