Hlavní obsah

Získat skalp Rossiho? To by byla dobrá perlička, říká Abraham před startem MotoGP

Pavel NovotnýSport.cz

Poslední dny zbývají do startu letošního mistrovství světa silničních motocyklů, v němž se Karel Abraham představí jako první Čech v královské kubatuře MotoGP. Jednadvacetiletý brněnský jezdec ve čtvrtek odlétá do Kataru, kde na přelomu týdne absolvuje na své ducati závěrečný předsezónní test a 20. března se při večerním závodu pod umělým osvětlením poprvé postaví na startovní rošt mezi elitou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Motocyklista Karel Abraham

Článek

Velká premiéra je za dveřmi. A s ní spousta otázek. Jak si český mladík povede mezi ostřílenými harcovníky v čele s legendárním Valentinem Rossim? Sám Abraham se otazníky nevzrušuje. „Nervozita určitě přijde, ale strach nemám,“ prohlásil Abraham rozhodně při úterním setkání s novináři. „Start každé sezóny přináší určitou nervozitu, časem se to ale srovná. Teď to určitě bude velké, ale jak zhasnou červená světla a závod odstartuje, tak to z člověka spadne a začne se soustředit jen na to, co musí dělat na trati,“ poznamenal vítěz posledního závodu minulé sezóny ve třídě Moto2.

S motocyklem Ducati, na němž stejně jako Rossi absolvuje letošní sezónu, se během února sžíval při dvou testech v Malajsii, kde za šest dnů najezdil 1500 kilometrů. Výsledek? „Celkově panovala spokojenost, i když výsledky mohly být o něco lepší. Nebylo by špatné mít ve výsledkové listině víc jezdců za sebou. Dařilo se mi ale jezdit stabilně rychlé časy, třeba deset kol za sebou. Jenže na to se nehraje. Každý vidí jen hodnotu nejrychlejšího kola,“ řekl Abraham. „V Ducati přiznali, že Sepang není okruh, který by jim seděl. Nikdo netlačil na časy, hlavně chtěli, aby se s motorkou sžil,“ podotkl Karel Abraham starší.

Na umístění nemyslí 

Pro talentovaného jezdce znamenal přestup do MotoGP splněný sen, realita pak přinesla obrovskou porci práce. „Je to sice pořád jenom motorka, ale se spoustou elektroniky, kterou je třeba správně nastavit. Jezdí se o hodně jiná stopa, stroj se musí využívat úplně jinak. Na motorce nás čeká ještě spousta práce,“ vysvětloval Abraham.

Přes zimu strávil o poznání víc času v posilovně, aby silný stroj udržel pod kontrolou. „Třeba napoprvé v Malajsii to bylo peklo. Čtyřicetistupňové vedro a na trati pasáže, kdy se brzdí z 340 km/h na 80. Po pár kolech jsem toho měl dost, jak mě bolely ruce. Dva týdny jsem pak hodně makal a při druhém testu už bylo znát zlepšení,“ líčil brněnský závodník.

Před premiérovou sezónou mezi elitou si Abraham nestaví vzdušné zámky, do seriálu vstupuje s pokorou. „Nemám žádné vysněné umístění. Možná budu rád za patnácté místo, netrápím se úvahami, jak by bylo krásné proniknout do desítky. Věřím ale, že budu svou hranici stále posouvat dopředu,“ vytyčil základní cíl sezóny.

Zatím nemyslí ani na to, že by pokořil své slavné soupeře. Třeba legendárného Rossiho, který však při testech se svou ducati zatím příliš spokojený nebyl. „Říkal, že zatím s motorkou moc spokojený není. Bude trvat, než si zvykne a udělá si ji k svému obrazu. Valentino ale není můj cíl. Pokud se ovšem objeví ve výsledcích za mnou, bude to hezká perlička,“ dodal se smíchem Abraham.

Reklama

Související témata: