Hlavní obsah

Peška čeká nový život: co měsíc závod ve Španělsku, mezitím práce. Sen o MS ale stále žije

PRAHA

Potvrzeno. Český motocyklista Lukáš Pešek v letošní sezóně absolvuje španělský šampionát ve třídě Moto2. V barvách německého týmu IAMT Factory Racing čeká pětadvacetiletého jezdce sedm závodů a Pešek současně doufá, že by se díky divoké kartě mohl ukázat i v některém ze závodů mistrovství světa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Pešek

Článek

Německý tým Peška kontaktoval již v průběhu zimy, český jezdec ale nabídku zprvu odmítl, protože stále věřil v realizaci angažmá v mistrovství světa. Nakonec ale hozenou rukavici zvedl a s týmem již absolvoval čtyři dny testů na okruzích v Aragónu a v Barceloně. „Měl jsem fantastický pocit, sedět po půl roce na motorce byl vážně adrenalin,“ vyprávěl nadšeně na úterní tiskové konferenci, na níž angažmá v IAMT potvrdil.

Pešek jel závod naposledy 5. září v italském Misanu, poté dostal i přes platnou smlouvu výpověď z týmu Matteoni. „Celý loňský rok bylo neskutečné trápení. A problémy se postupně stupňovaly. Po vyhazovu z Matteoni přišla nedohoda s Katařany, následně mi vypověděl smlouvu i můj hlavní partner Česká pojišťovna… Všichni ode mě dali ruce pryč, musel jsem si pomoct sám,“ líčil vítěz dvou závodů MS v kubatuře do 125 ccm.

Přes zimu se stále udržoval v kondici, naději na start v elitním seriálu nechtěl nechat zemřít. A přestože se spekulovalo, že by mohl jezdit superbiky či třídu supersport, soustředil se na třídu Moto2. A nakonec se rozhodl pro španělské mistrovství. „Promotérem seriálu je společnost Dorna, která pořádá i MS. Vidím to tak, že bude dobré být na očích,“ naznačuje, že snu o návratu do MS – byť oklikou přes Pyreneje - nehodlá vzdát. O vstupu do světového šampionátu navíc uvažuje i německý tým a Pešek doufá, že by mohl už letos dostat divokou kartu buď na Sachsenringu nebo doma v Brně.

Dovolená na pláži nehrozí

Při testech se na stroji IAMT RP2 cítil skvěle. „Makal jsem celou zimu jako každý rok. Spíš ještě víc, protože jsem doufal, že pojedu svět. Byl jsem připravený, při testech mě nic nebolelo,“ popisoval. Závodní premiéra jej čeká 17. dubna, sedmidílný seriál vyvrcholí 20. listopadu. Z okruhů, na nichž se španělský šampionát jede, Pešek nezná pouze trať v Albacete. „To ale není handicap,“ přemítal pražský rodák.

Dlouhé měsíce táhnoucí se peripetie byly pro Peška praktickou školou života. „Některé věci bych asi dnes udělal jinak. Ale jsem teď svým pánem. Když budu chtít říct blbec nebo hovno, tak mě za to už nikdo nebude kritizovat,“ poznamenal. A v nové životní situaci se začal orientovat i mimo svět motorek. „Přes zimu jsem různě pracoval. Snažím se přimotat, kde to jde, a všude se něco přiučit. Kdybych měl do třiceti vyzkoušet dvacet prací, tak je vyzkouším. Pomáhal jsem třeba v realitách,“ vyprávěl Pešek.

A práce jej čeká i v průběhu sezóny, v níž bude mít jeden závod měsíčně. „V prodlevách budu pracovat, letos ježdění není výdělečná činnost a peníze jsou potřeba. Ležet ve Španělsku na pláži stoprocentně nebudu,“ dodal český jezdec.

Reklama