Hlavní obsah

Markéta opět ožívá, divokou kartu na GP má přislíbenou Kůs

PRAHA

Ostré bitvy startují, na pražské Markétě začíná domácí plochodrážní sezóna, během níž na oválu v metropoli očekávají opakované hemžení hvězd. Nejen při tradičním závodu Grand Prix, který se pojede 28. května.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Vše začne ve čtvrtek od 16 h přípravným střetnutím domácího týmu zbrojícího na extraligu s rivaly z polské Opole.

Závod Grand Prix, v seriálu MS letos třetí, je ale jednoznačným vrcholem plochodrážní sezóny a největší motoristickou akcí roku v Praze.

V Česku se pojede již popatnácté v řadě. „Takže slavíme malé jubileum,“ říká sportovní ředitel podniku Petr Ondrašík. Čeští fanoušci, pro něž již běží předprodej vstupenek, se mohou těšit na start mj. Grega Hancocka, amerického vítěze první pražské GP, Dána Pedersena, který pražskému klubu pomáhá v extralize, a další. S předstihem pořadatelé naznačili, že divokou kartu pro domácího závodníka dostane zřejmě stejně jako před rokem Matěj Kůs.

„Pokud si zachová výkonnost z minulé sezóny, dostane ji,“ pravil Ondrašík na adresu mistra ČR, kterého čeká rozjezd do první seniorské sezóny i v polské a britské lize.

Právě jeho si pražští pořadatelé vyhlédli jako hlavního adepta na naplnění jejich cíle: dostat do GP českého jezdce nejen na divokou kartu, ale na celý seriál, což je podmíněno úspěšným zvládnutím kvalifikace, nebo tak skvělými výkony v sezóně, že stabilní kartu pro účast udělí promotér seriálu společnost BSI.

„Chtěli bychom dostat Čecha mezi elitu během dvou let,“ dodal Ondrašík. V minulosti byli z Čechů v seriálu Kasper, bratři Drymlové, Brhel a Jirout.

Sezóna na Markétě
24. 3. přípravný závod proti Opole.
Vstup Pražanů do extraligy: 5. 5. Praha-Slaný (soutěž jinak začíná 13. 4. utkáním Pardubice-Praha).
Vrchol domácí plochodrážní sezóny: 28. 5. GP České republiky
Ve druhé polovině bude na programu i tradiční Tomíčkův memoriál (5. 9.) a řada domácích mistrovských podniků.

Reklama