Hlavní obsah

Jihomoravští poslanci chtějí pomoci zachránit MS motocyklů v Brně

Jihomoravští poslanci napříč celým politickým spektrem se pokusí zachránit konání mistrovství světa silničních motocyklů v Brně. Dohodli se na tom na dnešní společné schůzce s vedením automotodromu na Masarykově okruhu.

Foto: Automotodrom Brno

Valentino Rossi při testu v Brně.

Článek

O budoucnosti české Grand Prix se již delší dobu spekuluje. Podle ředitelky automotodromu Ivany Ulmanové letošní ročník ohrožen není, ovšem zalistovací poplatek do letošního kalendáře šampionátu ve výši 70 milionů korun není dosud pokrytý.

"Po loňské sezoně hospodaříme se ztrátou. Pokud se nám nepodaří získat dotaci ve výši 50 milionů korun, tak budeme muset sáhnout do našich rezerv. A potom vyhlásit likvidaci společnosti, neboť bychom neměli od září na platy našich zaměstnanců," nastínila Ulmanová katastrofický scénář, který by znamenal zánik mistrovství světa silničních motocyklů v Brně. Část zalistovacího poplatku pro letošní rok musí být uhrazena v červenci a další po mistrovství světa v září.

Zatím dostali brněnští pořadatelé příslib finanční podpory ve výši 20 milionů korun od ministra školství Josefa Dobeše a mají také dotaci od Jihomoravského kraje a města Brna. Tato částka ale nestačí. "Proto jsme se obrátili na poslance s žádostí o pomoc. Náklady na pořádání závodu Grand Prix se vyšplhaly na 150 milionů korun," dodala Ulmanová. Brněnský okruh má s pořádající společností Dorna uzavřenou smlouvu na mistrovství světa do roku 2013 a Ulmanová by ráda kontrakt prodloužila s výhledem na nejbližších pět let.

Dnešní schůzku s poslanci a vedením okruhu svolal jihomoravský hejtman Michal Hašek. "Všichni jsme se shodli na tom, že máme zájem, aby zůstala Grand Prix v Brně. To vyžaduje najít podporu ze státního rozpočtu. Dohodli jsme se, že budeme při snaze získat další finance spolupracovat v rámci kontaktů jednotlivých poslanců s ministerstvy průmyslu a obchodu, dopravy, místního rozvoje a školství a pokusíme se otupit hrany u ministerstva financí," konstatoval Hašek, jenž chce společně s poslanci najít dlouhodobé řešení podpory mistrovství světa silničních motocyklů.

"Chceme pozitivně vytvořit tlak na to, aby brněnský závod zůstal v seznamu podpory akcí ve střednědobém horizontu tří až pěti let. Pokud by totiž Grand Prix v Brně skončila, tak by to bylo zřejmě navždy. Návrat by znamenal uhradit mnohonásobky současného zalistovacího poplatku," dodal Hašek, který poukázal na to, že když je stát ochoten věnovat částku 100 milionů korun na MS v biatlonu, tak by měl pomoci i MS motocyklů.

Pokud by se motocyklový šampionát v Brně přestal konat, znamenalo by to i ochuzení státní pokladny. "Grand Prix Brno je značka. A byla by škoda, kdybychom o ni přišli. Pouze na DPH přináší tento závod veřejnému rozpočtu zhruba 120 milionů korun. Pokud by se závod neuskutečnil, tak by byl příští rok deficit jihomoravského kraje přes sto milionů korun. V době krize nechceme prohloubit ztrátu našeho hospodářství," upozornil stínový ministr vnitra a poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

"Brněnská Grand Prix je jednou z rozhodujících akcí v rámci turistického ruchu na jižní Moravě. Ale není jedinou akcí v České republice. Měli bychom najít vyváženost podpory sportovních akcí v celé republice," poznamenal poslanec Jan Husák z TOP 09.

Jihomoravští poslanci se sejdou za tři týdny, kdy vyhodnotí úkoly, které si ve snaze o zabezpečení podpory brněnského MS motocyklů dnes zadali.

Reklama

Související témata: