Hlavní obsah

Rossi nemá v úmyslu předělávat ducati na yamahu

PRAHA

Blíží se termín portugalské Velké ceny a s tím spojený první pozávodní test týmů královské kubatury, který absolvují v pondělí druhého května. Pro všechny je to možnost vyzkoušet první změny na svých motocyklech.

Foto: Sport.cz

Valentino Rossi (vlevo) hledá s mechaniky Ducati ideální nastavení svého stroje.

Článek

Myšleno změny k lepšímu samozřejmě, což zejména očekává italský jezdec tovární Ducati Valentino Rossi, jenž chce spolu s týmem vyřešit problém nedotáčivosti Desmosedici GP11. Zároveň ale popírá, že by měl v úmyslu předělat divokou Ducati na mnohem klidnější M1, s kterou závodil posledních sedm let.

„Ne, Yamaha je příliš rozdílná,“ řekl Valentino Rossi. „Oba motocykly jsou vzájemnými protiklady. Můžeme zlepšit Ducati a přizpůsobit mi ji, ale stále zůstane totálně jiným motocyklem ve srovnání s M1.“

Pro zmiňovaný test připravil Filippo Preziosi nový podvozek a motor s těžší klikovou hřídelí, což by mohlo zlepšit distribuci výkonu, rychlost a zároveň chování stroje. Šéfmechanik Rossiho týmu Jeremy Burgess věří, že je nedotáčivost způsobena právě příliš agresivní distribucí výkonu a Valentino Rossi chce od nového motoru zlepšit kontakt v úseku prvních dvaceti procentech akcelerace.

„Na tomto hledisku pracujeme hodně. Podle mě je větší problémem to, že u Ducati pokaždé pracují na maximálním výkonu, ale už ne tolik na detailech, což je pro mě důležité,“ pokračoval Ital. „Musíte volit jiné stopy ve srovnání s Yamahou, protože motorka má určitou nedotáčivost a M1 je mnohem pružnějším kompletem.“

„Yamaha zůstává nejlepším motocyklem v zatáčkách, ale možná teď postrádá něco na výkonu ve srovnání s Hondou,“ uvedl Valentino Rossi, jemuž v průběžném hodnocení šampionátu patří po dvou kolech sezony páté místo.

Reklama

Související témata: