Hlavní obsah

Na pražskou Grand Prix se chystá mladík Kůs, chce do semifinále

PRAHA

Mladý plochodrážník Matěj Kůs by měl být českým zástupcem v Grand Prix na Markétě, která se pojede v sobotu 28. května. Divokou kartu pro jednadvacetiletého jezdce ještě musí schválit mezinárodní federace. Jedním ze dvou náhradníků bude pravděpodobně Lukáš Dryml.

Foto: www.matejkus.cz

Plochodrážní jezdec Matěj Kůs

Článek

Kůs pojede Grand Prix v Praze třetím rokem po sobě, v roce 2007 do závodu zasáhl z pozice náhradníka. "Mým cílem je dostat se do semifinále," řekl na dnešní tiskové konferenci.

Postupem mezi osmičku nejlepších by výrazně vylepšil své dosavadní maximum - nejlépe byl zatím šestnáctý. "Moc si to nepřipouštím do hlavy a zbytečně se tím nestresuju. Budu k tomu přistupovat jako k dalšímu závodu a pojedu úplně naplno. Zároveň ale také s chutí a tím, že si ho chci užít. Věřím, že když na to budu dobře nastavený v hlavě, tak to vyjde."

V současné době vrcholí poslední úpravy a především příprava dráhy, kterou prověří čtvrteční extraliga družstev mezi Olympem a Slaným. "Před čtrnácti dny proběhly poslední úpravy dráhy, aby byla 'tahavá' a dalo se hodně předjíždět. Dráha se doplnila o nový materiál a snažíme se, aby se dostatečně promíchal a závodníci pak mohli naplno využít šířku i délku dráhy a diváci mohli vidět ty překrásné boje hlavně v zatáčkách," uvedl sportovní ředitel závodu Petr Ondrašík.

Trať čeká zkouška v podobě extraligového závodu. Z účastníků pražské Grand Prix do něj zasáhnou Dán Nicki Pedersen, vítěz úvodní Velké ceny sezony v polském Lešně, a Kůs v barvách Olympu. Za Slané pojede ruský nováček v Grand Prix Artěm Laguta.

Ondrašík nechyběl o víkendu na úvodním podniku jedenáctidílné Grand Prix v Lešně. "Panovala tam velká nervozita kvůli novému nařízení ohledně omezení hluku novými tlumiči, které nejsou poprvé v historii průchozí, ale jsou zaslepené," uvedl k omezení, které mělo platit již v minulé sezoně. "Grand Prix si však tehdy vymohlo výjimku a platí to pro všechny závody až od letoška, kdy už ta výjimka skončila. Pravidlo má spoustu příznivců v okolí samotných stadionů, ale hodně odpůrců mezi diváky a hlavně závodníky, protože není snadné vyladit motor," přiblížil Ondrašík.

Lístky na pražskou Grand Prix v cenách od 580 do 2100 korun jsou již v prodeji. Ve čtvrtek na extralize mají diváci možnost pořídit si vstupenku v ceně 1500 korun do sektoru před startovním roštem za 600 korun. Nabídka platí pro první stovku zájemců.

Reklama