Hlavní obsah

Na Markétě pojede v sobotu kompletní plochodrážní elita včetně Crumpa

PRAHA

Na startu plochodrážní Grand Prix Česka nebude v sobotu chybět nikdo ze stálých účastníků seriálu této sezóny. Do boje o body ve třetím z 11 dílů série bude nakonec připravený zasáhnout i Australan Jason Crump, jenž si při minulém závodě v Göteborgu vykloubil rameno.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pětatřicetiletý Crump závodil už osm dnů poté, co ve Švédsku nepříjemně upadl. V polské lize v neděli vyjel svému týmu Stal Rzeszów 13 bodů a byl jako obvykle jeho klíčovou postavou. "Není nač čekat, rozhodl jsem se proto jet," zdůvodnil Crump po závodě.

Na svém webu ujistil, že se zraněné rameno léčí dobře. "Denně absolvuji fyzioterapie a toužím po dobrém výsledku v Praze," dodal oblíbenec pražského publika, který se pokusí v české metropoli navázat na vítězný hattrick z let 2002 až 2004.

"Není pochyb o tom, že Jason v Praze pojede," řekl v úterý sportovní ředitel závodu Petr Ondrašík. "Díky tomu bude v Praze kompletní startovní pole a fanoušci uvidí to nejlepší, co ve světě ploché dráhy je. Závod by měl být navíc o to zajímavější, že první čtveřici průběžného pořadí tvoří jezdci, kteří již v minulosti pražskou Grand Prix vyhráli," připomněl Ondrašík.

Obhájce světového titulu Tomasz Gollob z Polska vyhrál v Praze v roce 1999 a vloni, stejně bodů jako on má zatím v průběžném pořadí Američan Greg Hancock (vítěz z roku 1997), jenž stále drží primát jezdce, který jel všechny závody započítávané do seriálu mistrovství světa od jeho založení v roce 1995. Na třetí příčce je Rus Emil Sajfutdinov (2009), čtvrtý pak Dán Nicki Pedersen (2007 a 2008).

"Očekávám, že jezdci mohou tento závod brát tak trochu jako zlomový v celé sezóně a půjdou do toho proto naplno. V Göteborgu se naposledy končilo kvůli počasí předčasně, nyní si budou chtít závodníci upevnit své pozice, případně se utrhnout do nějakého náskoku. Diváci se mají nač těšit," předpověděl Ondrašík.

Závod začne v sobotu v 19 hodin a na břevnovském stadiónu Markéta se pojede už popatnácté v historii. Přestože podmínky a požadavky představitelů Grand Prix jsou prý stále přísnější a složitější, chtějí organizátoři udržet tradici i do budoucna. Příští rok však vyprší současná smlouva mezi oběma stranami.

"Uděláme vše proto, aby se v Praze jezdila Grand Prix i nadále, navíc v tomto květnovém termínu. Bylo by hodně snadné smáznout těch 15 let historie, ale velice obtížné by pak bylo něco takového opětovně obnovovat," uvedl Ondrašík.

Startovní listina Grand Prix České republiky 2011:
1. Tomasz Gollob, 2. Jaroslaw Hampel (oba Pol.), 3. Jason Crump (Austr.), 4. Rune Holta (Pol.), 5. Greg Hancock (USA), 6. Chris Harris (Brit.), 7. Kenneth Bjerre (Dán.), 8. Chris Holder (Austr.), 9. Andreas Jonsson (Švéd.), 10. Nicki Pedersen (Dán.), 11. Fredrik Lindgren (Švéd.), 12. Emil Sajfutdinov (Rus.), 13. Arťom Laguta (Rus.), 14. Antonio Lindbäck (Švéd.), 15. Janusz Kolodziej (Pol.), 16. Matěj Kůs, 17. Lukáš Dryml (první náhradník), 18. Zdeněk Simota (všichni ČR, druhý náhradník).
Průběžné pořadí MS (po 2 z 11 závodů):
1. Gollob a Hancock oba 24, 3. Sajfutdinov 22, 4. Pedersen 21, 5. Holder 19.

Reklama