Hlavní obsah

Abraham s Kornfeilem obsadili na GP Katalánska desáté místo

BARCELONA

Český motocyklista Karel Abraham obsadil ve Velké ceně Katalánska desáté místo v závodě královské třídy MotoGP. Na stejné příčce v Barceloně dojel v kubatuře do 125 ccm jeho krajan Jakub Kornfeil.

Foto: Sport.cz

Australan Casay Stoner se raduje. Vyhrál totiž Velkou cenu Katalánska v kategorii MotoGP

Článek

Jednadvacetiletý Abraham ztratil na nejrychlejšího Australana Caseyho Stonera s hondou 43 sekund. Ve stopětadvacítkách se po penalizaci Francouze Johanna Zarka radoval z vítězství lídr šampionátu Španěl Nicolás Terol, za kterým osmnáctiletý Kornfeil zaostal o 36 sekund.

Abraham na ducati vyjel na trať z posledního, patnáctého místa a musel se navíc vyrovnat se zraněním ruky, které si přivodil při pádu v sobotní kvalifikaci. "Naštěstí mě to neomezovalo," uvedl Abraham na svém webu.

Vypjatý okamžik zažil ve třetím kole, když se pokusil předjet Randyho de Punieta. "Zkusil jsem to v nájezdu do první zatáčky, ale byl jsem dlouhý a musel jsem vyjet mimo trať," uvedl jednadvacetiletý brněnský rodák, jenž tak ztratil kontakt s jezdci bojujícími o deváté až jedenácté místo. Po pádu Hirošiho Aojamy a De Punieta zůstal na dvanáctém místě. "Měl jsem štěstí, že jsem také nespadl," dodal.

Pak začala Abrahamova stíhací jízda, která vyvrcholila bojem o devátou příčku se zkušeným Lorisem Capirossim. Kolo před cílem se před Itala Abraham dostal, v posledním okruhu jej ale Capirossi znovu předjel a deváté místo o centimetry uhájil. "Byl to těžký souboj a mrzí mě, že jsem nedokázal Capirossiho předjet. Ale i desátá příčka je výborná," zhodnotil závod Abraham. Na cílové rovince ztratil na Capirossiho pouhých 0,021 sekundy.

Abraham celkově dvanáctý

Český debutant v královské třídě tak bodoval počtvrté z pěti závodů a celkově mu patří dvanáctá pozice. Vedení udržel díky druhému místu Jorge Lorenzo ze Španělska.

Kornfeil bodoval potřetí v sezoně a na okruhu Catalunya si dojel také pro třetí nejlepší výsledek v kariéře. Jeho maximem je loňské páté místo z Brna, letos v Jerezu pak skončil sedmý. V této sezoně bodoval ještě díky 13. místu v Portugalsku a třináctý je i celkově.

"Dost se mi povedl start, neboť jsem se posunul minimálně o jednu celou řadu vpřed. Ve druhém kole jsem se na chvíli dokonce ocitnul i na sedmé pozici, jenže jsem ji o několik dalších zatáček při pokusu o předjíždění kolegy ztratil, když se přede mne dosti nešetrně tlačil Fin Ajo," uvedl Kornfeil v tiskové zprávě. "S odstupem času toho trošku lituji, že jsem nebyl tvrdší, protože udržet tu pozici, určitě by se vše vyvíjelo ještě k lepšímu konci, neboť jsem zcela bez problémů dokázal jet po celý závod stejné časy jako první pětka," dodal.

Těšilo ho ale, že dokázal v závěru předjet Angličana Dannyho Kenta, který ho v průběhu závodu vytlačil z trati. "Zhruba deset kol před koncem se mi přiřítil na záda a vzápětí mě předjel. Jeho jízda byla velmi rozháraná a při pokusu o předjetí zpět mě dokonce vytlačil. Nebýt mojí duchapřítomnosti, asi bychom se váleli na zemi oba. Mým hnacím motorem bylo mu to vrátit a porazit ho. A to se mi nakonec i podařilo," dodal Kornfeil.

Zarco na derbi přišel o premiérové vítězství v kariéře po souboji s Terolem v cílové rovince. Za blokování španělského jezdce na aprilii, který kvůli němu musel vyjet až do trávy, byl potrestán dvacetisekundovou penalizací a propadl se na šesté místo.

Terol vyhrál čtvrtý z pěti dosavadních závodů, druhý skončil jeho sedmnáctiletý krajan Maverick Viňales, který v minulém závodě připravil lídra o neporazitelnost. Třetí dojel Němec Jonas Folger.

Třídu Moto2 ovládl Němec Stefan Bradl a díky třetímu triumfu v sezoně si upevnil vedení v šampionátu. Závod poznamenala ošklivá kolize tureckého jezdce Kenana Sofuoglua s Juliánem Simónem.

Španělského závodníka vyhodila po kontaktu se soupeřem v zatáčce motorka do vzduchu a po tvrdém pádu chyběl jen kousek k tomu, aby ho zasáhl Sofuogluův stroj. Simón se sice po havárii sám postavil, vyšetření u něj však odhalilo dvojnásobnou zlomeninu stehenní kosti a musí na operaci.

Velká cena Katalánska, závod MS silničních motocyklů v Barceloně:
Do 125 ccm: 1. Terol 42:29,647, 2. Viňales (oba Šp./Aprilia) -10,356, 3. Folger -15,260, 4. Cortese (oba Něm./Aprilia) -15,670, 5. Vázquez (Šp./Derbi) -15,942, 6. Zarco (Fr./Derbi) -19,758, ...10. Kornfeil (ČR/Aprilia) -36,776.
Průběžné pořadí (po 5 ze 17 závodů): 1. Terol 120 b., 2. Cortese 72, 3. Folger 68, 4. Viňales 65, 5. Zarco 63, 6. Vázquez 57, ...13. Kornfeil 18.
Moto2: 1. Bradl (Něm./Kalex) 41:38,888, 2. Márquez (Šp./Suter) -4,141, 3. A. Espargaró (Šp./Pons Kalex) -8,409, 4. Corsi (It./FTR) -10,331, 5. Krummenacher (Švýc./Kalex) -11,661, 6. De Angelis (San. Mar./Motobi) -12,383.
Průběžné pořadí (po 5 ze 17 závodů): 1. Bradl 102, 2. Corsi 59, 3. Iannone (It./Suter) 49, 4. Simón (Šp./Suter) 49, 5. Takahaši (Jap./Moriwaki) 47, 6. Lüthi (Švýc.) 47.
MotoGP: 1. Stoner (Austr./Honda) 43:19,779, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) -2,403, 3. Spies (USA/Yamaha) -4,291, 4. Dovizioso (It./Honda) -5,255, 5. Rossi (It./Ducati) -7,371, 6. Simoncelli (It./Honda) -11,831, ...10. Abraham (ČR/Ducati) -43,113.
Průběžné pořadí (po 4 ze 18 závodů): 1. Lorenzo 98, 2. Stoner 91, 3. Dovizioso 63, 4. Pedrosa (Šp./Honda) 61, 5. Rossi 58, 6. Hayden (USA/Ducati) 47, ...12. Abraham 24.

Reklama

Související témata: