Hlavní obsah

Smrž chce v Brně ukončit sérii pádů. Horší to ani být nemůže, říká

BRNO

V obtížné pozici přijel Jakub Smrž na Masarykův okruh k 8. dílu letošního MS superbiků. V šampionátu figuruje průběžně na 11. příčce, jenže od konce května nebodoval a poslední čtyři jízdy končil předčasně, pokaždé pádem.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Český motocyklový jezdec Jakub Smrž

Článek

„Fyzicky se to na mně nepodepsalo, spíš jsem si tím rozhodil psychiku. V Aragonu i předtím v Misanu to byly nevysvětlitelné pády a pro mne je lepší, když vím, proč jdu na zem, než když lehnu vyloženě bez příčiny,“ vysvětluje Smrž, který přitom letos dojel už i dvakrát druhý a před domácím závodem se snažil hlavně vyčistit hlavu.

„Hledal jsem způsob, jak přijít na jiné myšlenky, i proto jsem jel odpočívat do Valencie, kde měl partner týmu Effenbert velkou prezentaci, takže nakonec jsem spojil i příjemné s užitečným,“ říká.

Zároveň Smrž cítí, že jeho letošní start v Brně nebudou provázet tak velká, a pro něj osobně i svazující, očekávání. „Domácí závod nikdy není jednoduchý, ale já se dostal v posledních dvou závodech do pozice, že horší to už ani být nemůže,“ usměje se.

Uvědomuje si ale svoje limity. „Brněnský okruh nemám rád, nesedí mi značné převýšení ani docela široká trať, ale zase se těším, že by mně z toho všeho trápení mohl vykvést dobrý výsledek,“ líčí Smrž, jehož maximem na Masarykově okruhu v sedle superbiku je 6. místo z roku 2009.

Jako jediný domácí jezdec ve 23členném startovním poli doufá i v diváckou podporu. „Na čtvrteční autogramiádu vybraných závodníků v obchodním centru Olympia jsem sice nebyl pozván, ale o to víc se těším na páteční Paddock show. Tam si fanoušci můžou přijít prohlédnout motorku zblízka,“ uzavírá Smrž. První kvalifikační trénink superbiků se jede v Brně v pátek od 15.45 hodin.

Reklama