Hlavní obsah

Smrž zajel pátý čas superpole, v Brně odstartuje z druhé řady

Martin KézrPrávo

Pátý čas v sobotním odpoledním superpole znamená pro Jakuba Smrže, že do obou jízd nedělního osmého závodu MS superbiků na brněnském okruhu vyrazí z druhé řady startovního roštu. Pole position si letos teprve podruhé zajistil Ital Max Biaggi, spolu s ním budou v prvním řadě stát krajan Marco Melandri, lídr šampionátu Carlos Checa ze Španělska a irský motocyklista Eugene Laverty.

Foto: Sport.cz

Jakub Smrž

Článek

Superpole je superbikovou specialitou, která určuje pro šestnáct nejlepších z kvalifikace postavení na startovním roštu pro obě nedělní jízdy. Jde vlastně o třídílný souboj jezdců s časem, po první i druhé části vždy čtyři nejpomalejší vypadnou. Ostatním začínají pokaždé znovu od nuly, nakonec osm nejlepších svede desetiminutovou bitvu o postavení v prvních dvou řadách.

Smrž hned v první části zajel čas 1:59,562, čímž se ještě o třiadvacet tisícin vteřiny zlepšil oproti páteční kvalifikaci. Vyřazení hned v úvodním dílu superpole ale postihlo v Brně trochu nečekaně předloňského mistra světa Japonce Hagu. Spolu s ním budou až ze čtvrté řady startovat i oba tovární jezdci BMW, Brit Haslam a Ital Lanzi, jenž v seriálu působí jako náhradník Brita Toselanda. Ten po vážném úrazu ruky z testování před sezónou zkusil na Masarykově okruhu poprvé trénovat, ale operované zápěstí ještě nesnese závodní zátěž.

Ze zdravotních důvodů chybějí v Brně na startu i Australan Corser a další britský jezdec Rea, jehož nečekaně zastoupil dvacetiletý krajan Lowes. Při debutu v superbikovém šampionátu však dojel v kvalifikaci na 21. místě a zítra se na roštu postaví až do šesté řady.

Štěstí měl aktuálně pátý muž celkového pořadí Brit Camier, který sice v první části superpole v zatáčce havaroval, ale s rezervním motocyklem ještě zvládl opakovaně zajet postupový čas a prodrat se až do elitní osmičky. V ní nechyběl ani perfektní Smrž, jenž ve druhé části superpole zlepšil svůj čas až na 1:59,244. Rychlejší v tu chvíli byli jen Checa, Sykes, Laverty a Biaggi.

Poslední díl superpole sliboval vzrušující bitvu hvězd šampionátu. Biaggi ale hned na jejím začátku zajel letošní nejrychlejší brněnský čas 1:58,580, čímž prakticky vyrazil soupeřům trumfy z rukou. Superbikové maximum Masarykova okruhu si ale z loňska udržel Brit Crutchlow (1:58,018). Smrž stihl v závěrečném klání objet čtyři kola, výkon 1:59,541 ho nakonec zařadil na páté místo. Na první řadu by se musel dostat na hranici 1:59 min, což dosud v Brně ale nikdy nedokázal.

Výsledky superpole
1. Biaggi (It., Aprilia) 1:58,580 min, 2. Melandri (It., Yamaha) +0,221, 3. Checa (Šp., Ducati) +0,328, 4. Laverty (Ir., Yamaha) +0,475, 5. Smrž (ČR, Ducati) +0,961, 6. Fabrizio (It., Suzuki) +1,328, 7. Camier (Brit., Aprilia) +1,345, 8. Sykes (Brit., Kawasaki) + 1,623.
Nedělní závodní jízdy startují ve 12.00 h a v 15.30 h, obě vysílá přímým přenosem ČT 4.
Aktuální stav MS: 1. Checa 261, 2. Biaggi 218, 3. Melandri 195, 4. Laverty 146, 5. Camier 125, ...11. Smrž 83.

Reklama