Hlavní obsah

Smrž z první jízdy bral pět bodů za 11. místo, souboj titánů vyhrál Melandri

BRNO

Možná chtěl trochu víc, ale nakonec při technických problémech byl Jakub Smrž rád i za pět bodů. V první jízdě brněnského závodu MS superbiků obsadil 11. místo a přerušil tak sérii čtyř pádů v šampionátu. O prvenství bojovali do poslední chvíle na Masarykově okruhu tři titáni. Nakonec se radoval Ital Marco Melandri, který na cílové rovince o dvě desetiny sekundy předčil krajan Maxe Biaggiho a lídr šampionátu Carlos Checa dojel třetí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jakub Smrž při MS superbiků v Brně

Článek

Smrž si pátou příčkou v sobotním kvalifikačním superpole vyjel vůbec nejlepší startovní pozici, které kdy v Brně na superbiku dosáhl a z druhé řady vyrazil solidně, takže po prvním okruhu figuroval na 7. místě. Vedl z pole position startující Biaggi sledovaný dalšími jezdci z první řady roštu Lavertym, Melandrim a Checou. Hned v prvním kole havaroval Španěl Xaus a skončil v péči lékařů.

Brzy se vpředu utvořil italský tandem, v němž Melandri dýchal na záda nejstaršímu jezdci startovního pole, ale 40letý Biaggi dlouho ataky odrážel. Až v osmém kole se přes něj mladší krajan dostal na první příčku. Checa se mezitím probil na třetí místo, rozjel stíhačku a v polovině první jízdy měl na italské duo už jen půlvteřinovou ztrátu.

Smrž se marně snažil dostat před šestého Sykese, jeden útok po najetí na obrubník málem odnesl pádem. Brit sice jezdil kolo o jednu až dvě desetiny vteřinu pomaleji než český závodník, jenže držel správnou stoup a předstihnout ho reálně nešlo. Navíc se v 10. kole zezadu přiřítil Badovini a na jeden z rovinek se dostal nejen před Smrže, ale i Sykese.

Český jezdec ale začal mít problém s přilnavostí pneumatik a postupně ho předjeli i Camier, Lascorz a Haslam. Nakonec se udržel ve čtyřčlenné skupině, která bojovala o osmé místo, ale cílem projel na jejím chvostu. Od osmé příčky nakonec Smrže ale dělila jediná vteřina.

Zprava vítěz Marco Melandri a druhý Max Biaggi z Itálie a třetí v cíli Carlos Checa ze Španělskafoto: ČTK/Igor Zehl

O stupně vítězů mezitím bojovali dva Italové s lídrem mistrovství, tři kola před cílem si Biaggi vzal zpět vedení. Melandri mu to ale rychle oplatil a vzadu na svou šanci stále čekal Checa. Nakonec to mezi zmíněnou trojicí byl doslova boj o desetiny, z nějž vzešel letos už potřetí vítězně Melandri a v cíli druhý Biaggi alespoň o čtyři body snížil ztrátu v celkové klasifikaci na Checu.

Evidentně šťastný Melandri při vyhlašování pak užil papežské tradice a pokorně políbil brněnskou dráhu.

<tbody><tr class="highlight"><td>Výsledky I. jízdy brněnského závodu MS superbiků: </td></tr><tr><td>1. Melandri (It., Yamaha) 40:23,699 min, 2. Biaggi (It., Aprilia) +0,241 s, 3. Checa (Šp., Ducati) +0,436, 4. Fabrizio (It., Suzuki) +8,448, 5. Laverty (Ir., Yamaha) +11,863, 6. Badovini (It., BMW) +16,374, ...<em><strong>11. Smrž (ČR, Ducati) +22,494.</strong></em> </td></tr><tr><td>Druhá nedělní jízda startuje v 15.30 hodin.</td></tr><tr class="highlight"><td>Aktuální stav MS po první brněnské jízdě: </td></tr><tr><td>1. Checa 277, 2. Biaggi 238, 3. Melandri 220, 4. Laverty 157, 5. Camier (Brit., Aprilia) 134, 6. Haslam (Brit., BMW) 128, ...<em><strong>11. Smrž 88.</strong></em> </td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: