Hlavní obsah

Abraham byl v kvalifikaci na Velkou cenu USA třináctý

LAGUNA SECA

Karel Abraham obsadil 13. místo v sobotní kvalifikaci Velké ceny USA, desátého závodu mistrovství světa silničních motocyklů třídy MotoGP. Na okruhu v Laguna Seca byl nejrychlejší loňský šampión Jorge Lorenzo ze Španělska, na nějž český jezdec ztratil 1,691 sekundy.

Foto: Sport.cz

Karel Abraham se strojem Ducati

Článek

Z páté řady startoval jednadvacetiletý brněnský závodník se strojem Ducati i před týdnem na Velké ceně Německa. "S výsledkem kvalifikace jsem spokojený, především s časem, který jsem zajel,“ řekl Abraham v tiskové zprávě týmu Cardion AB Motoracing.

Litoval jen, že mu uniklo místo ve čtvrté řadě. "Znám místa, ve kterých ztrácím a ve kterých bych měl ještě zrychlit. Na závod máme nějaký plán, tak uvidíme, jestli vyjde," podotkl.

V kvalifikaci se Abraham proti měřeným tréninkům zlepšil o 651 tisícin sekundy. "Změnili jsme nastavení motocyklu a vyměnili jsme měkkou směs pneumatik za tvrdou,“ uvedl.

Právě měkká směs pneumatik byla jedním z důvodů, proč český nováček královské motocyklové kubatury v třetím měřeném tréninku upadl. "Do páté zatáčky jsem najel rychleji než obvykle a přední pneumatika, která hodně klouzala, ten nápor nevydržela a podklouzla,“ poznamenal Abraham.

Lorenzo byl o 72 tisícin sekundy rychlejší než vedoucí muž šampionátu Casey Stoner z Austrálie. Do první řady se vedle nich postaví ještě další Španěl Dani Pedrosa.

Velká cena USA je jediným závodem MS, v němž startují pouze jezdci třídy MotoGP. Začne ve 23:00 SELČ, přímý přenos vysílá Nova Sport.

Kvalifikace na GP USA v Laguna Seca, závod MS silničních motocyklů třídy MotoGP:
1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 1:21,202, 2. Stoner (Austr./Honda) -0,072, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,183, 4. Spies (USA/Yamaha) -0,376, 5. Simoncelli (It./Honda) -0,494, 6. Dovizioso (It./Honda) -0,529, ...13. Abraham (ČR/Ducati) -1,691.

Reklama