Hlavní obsah

Loketské serpentiny po roce opět prověří motokrosovou elitu

LOKET

Loketské serpentiny o víkendu opět po roce prověří světovou motokrosovou elitu. Na náročné trati u Karlových Varů se ve třídách MX1 a MX2 poměří s nejlepšími jezdci tentokrát jen po jednom domácím závodníkovi - v "dvojkách" se pokusí rozmnožit zatím skromný sedmibodový zisk Petr Smitka, kterého čeká sedmý start v sezoně, ve startovní listině MX1 figuruje na divokou kartu Patrik Liška.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Širší domácí účast znemožnila termínová kolize se závěrečným závodem MS MX3 ve Francii, ve kterém bude hájit bronzovou pozici Martin Michek, i mistrovství Evropy třídy Open v Rusku, kam jel v roli lídra Petr Bartoš.

Zatímco vloni jely v Lokti svůj závod MS i ženy, tentokrát bude součástí víkendového programu evropský šampionát juniorů do 125 ccm, do kterého zasáhne česká šestice Filip Podmol, Matěj Hejhal, Václav Kovář, Dominik Procházka, David Šíma a Martin Krč.

V pozici lídra královské MX1 se ve 12. z 15 závodů MS představí Antonio Cairoli z Itálie, který bude obhajovat i loňské prvenství. Aktuálně má v seriálu na kontě čtyři vítězné jízdy za sebou, přemožitele nenašel minule v Belgii ani předtím v Lotyšsku. Vede o 52 bodů před Belgičanem Clementem Desallem a míří za třetím titulem mistra světa MX1 za sebou a pátým celkově.

Na startu MX1 nebudou kvůli čerstvým zraněním Cairoliho předchůdci na světovém trůnu David Phillipaerts z Itálie (aktuálně 7.) a Steve Ramon z Belgie (11.).

Šampion z roku 2008 Phillipaerts si při středeční přípravě na loketský závod v Německu zlomil obě zápěstí a je po operaci. Mistr světa z roku 2007 Ramon měl zase těžký pád v sobotní kvalifikaci na limburskou GP v Belgii a po nárazu hlavou do pískové trati hrozilo, že zůstane ochrnutý. V nemocnici se mu ale začal cit do končetin vracet a vyvázl z pohmožděnou páteří a poškozenými nervy, podle posledních informací zatím ještě nechodí a zůstává hospitalizován.

MX2 vede Němec Ken Roczen o 21 bodů před Nizozemcem Jeffeym Herlingsem. Smitka letos třikrát bodoval, nejlepšího umístění dosáhl zatím v Lotyšsku, kde skončil ve druhé jízdě sedmnáctý.

Sobota bude v Lokti vyhrazena tréninkům a kvalifikačním závodům, v neděli pojedou obě kubatury vždy dvě rozjížďky po 35 minutách plus dvě kola - MX2 se starty ve 12:00 a 14:50, MX1 ve 13:00 a 15:50. Jízdy evropského šampionátu nadějí jsou na programu v sobotu od 17:40 a v neděli v 10:10.

Reklama