Hlavní obsah

Abraham po utrápené kvalifikaci: Pád si hodně vyčítám, zrovna jsem jel rychlé kolo

BRNO

Kvalifikací MotoGP na nedělní Velkou cenu se Karel Abraham protrápil. Nezajel žádné rychlé kolo, jak si přál a dokonce při nájezdu do Schwantzovy zatáčky upadl. Na brněnském Masarykově okruhu tak před ním skončili všichni soupeři z královské třídy mistrovství světa silničních motocyklů a český jezdec do závodu odstartuje z posledního místa.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Karel Abraham s motocyklem Ducati při kvalifikaci třídy MotoGP na brněnském okruhu.

Článek

Je to hodně zničující nikoho v kvalifikaci neporazit?

Mrzí mě, jak to dopadlo. Rozhodně jsem měl být lepší a stát na roštu někde trochu jinde. Bohužel právě v okamžiku, kdy jsem se s Rossim snažil zajet alespoň jedno rychlé kolo, přišel pád. A nemá cenu zastírat, hodně si ho vyčítám.

Byla to vaše chyba?

Bohužel jsme kvůli rannímu dešti přišli o možnost upravit nastavení motocyklu tak výrazně, jak jsme se chystali. Takový zásah nešel provést rovnou na kvalifikaci, aniž by se to na motorce vyzkoušelo. Byl jsem naštvaný, že mně to nejde, jak bych si přál. Snažil jsem se posunout dál brzdný bod, jenže mi ujíždělo kolo při nájezdu do zatáček a při tom pádu jsem šel až moc přes limit.

Takže to bylo hlavně trápení?

Věděl jsem o tom problému s brzdami, mechanici by ale nestihli motorku upravit. Hledal jsem způsob, jak zrychlit a čas stáhnout, jenže nešlo to, jak bych si přál.

Co vám blesklo hlavou, když jste se ocitl na zemi?

Doufal jsem, že mě traťový maršál na tom skútru, který mě vezl do boxů, stihne dovézt ještě včas. I když to byla jen padesátka, byl jsem překvapený, jak rychle jsme to stoupání vyjeli. Náhradní motorka ale měla starší motor, takže do kopce trochu ztrácela a bylo i škoda, že ke konci nikdo nejel nikdo přede mnou, abych se ho chytil a třeba se za ním trochu vyvezl.

Budete mít ostrou motorku do nedělního závodu v pořádku?

Věřím, že ano. Hlavní slovo budou mít mechanici, ale nezdála se mi nějak výrazně poškozená.

Váš fanklub zřejmě využil jednotné vstupenky na všechny přírodní tribuny a udělal kotel překvapivě na céčku. Vnímal jste velkou podporu diváků?

Snad jsem tou nepovedenou kvalifikací nepřišel o žádné fanoušky. Mával jsem jim a registroval, že mi odpovídali. Při závodě už budou určitě tradičně na tribuně D a chtěl bych je potěšit pěkným závodem.

Dá se to vůbec, když budete startovat až z poslední pozice?

Už se mi letos několikrát stalo, že mě brzy po startu všichni předjeli a zůstal jsem poslední, takže v neděli to zkusím pojmout trochu jinak a dostat se před někoho hned v první zatáčce. Přání je jedna věc a realita jiná, takže uvidím, jak moc se to povede.

Budete mít všechny soupeře před sebou, takže tentokrát vás nikdo po startu vlastně nemůže předjet...

Ještě pozor, je tam safety car, tak abychom to nezakřikli (úsměv). V Brně jsem ještě nikdy nějaký zvláštní výsledek nikdy neudělal (dojel jen jednou, čtrnáctý v roce 2007 - pozn. aut.) a pořád věřím, že se to letos otočí a štěstí se nakonec přikloní ke mně.

Reklama

Související témata: