Hlavní obsah

Plochodrážník Kůs pernou noc před Memoriálem tentokrát nezažije

Václav ProcházkaPrávo

Doma mu situaci nijak neulehčili, český plochodrážník Matěj Kůs se bude muset na pražské Markétě hodně snažit, pokud chce 5. září (19 h) zopakovat triumf v Tomíčkově memoriálu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Pražská Markéta opět přivítá plochodrážní esa.

Článek

„Startovka je lepší než loni, přibyla silná jména, ale pořád mám jasný plán: chci vyhrát, každý úspěch před domácím publikem zahřeje u srdíčka,“ přemítá Kůs před bojem se sestavou excelentních zahraničních es, která pro závod získali pořadatelé. Konkurence připomíná jarní Grand Prix... Dorazí americký lídr seriálu Hancock, dánský mistr světa Pederesen i vítěz posledního dílu GP v Toruni Švéd Jonsson. To při Memoriálu na počest závodníka, který zahynul při Zlaté přilbě v roce 1968, dlouho k vidění nebylo.

Tradiční pražský podnik druhé půle sezóny se také vrací na pondělní večerní termín, nikoli však až po říjnové Zlaté přilbě v Pardubicích, ale už zkraje tohoto měsíce. Loňský vítěz si při něm může vylepšit pocity z ne zrovna vydařené sezóny. „Hůř už být nemohlo,“ podotýká.

Do GP se neprobil, v týmovém MS propadl. Důvody? Potíže s technikou. „Nezvládl jsem novinky,“ přiznává. „Ale jsou momenty, na které rád vzpomínám, nevím proč se vracet k tomu, kdy to nešlo,“ tvrdí před pražským závodem. Loni ho vyhrál, ač - jak přiznává - s tím moc nepočítal. Před bitvou zažil pernou noc. „Jel jsem ze závodů v Gdaňsku, spal jsem pak do dvou odpoledne, teď mě nic takového nečeká, ale zopakovat ten výsledek by bylo příjemné.“

Pražská Markéta bude opět hostit Tomíčkův memoriál.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

V závěru sezóny má volněji. I proto, že dostal zákazu startu v britských soutěžích, kde v téhle patří klubu Redcar Bears. Před jeho dresem upřednostnil českou extraligu, v níž se s Olympem probil do semifinále. „V Anglii věděli, že pojedu za Olymp dlouho dopředu, rozhodli se mě potrestat, nic s tím nenadělám. Vím jen, že pro tuhle sezónu jsem si v Anglii vybral špatně.“

Jedou hvězdy, na počest svého dědy opět nastoupí i Tomíček nejmladší

Dva z tria nejlepších jezdců tohoto ročníku Grand Prix se znovu chystají na pražskou Markétu. Zářivá konkurence se sejde při 43. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka v pondělí 5. září (19 h). Lídr seriálu Greg Hancock z USA je už tradičním aktérem bitev v Česku, tradiční pražský podnik druhé půle sezóny ale pojede i Švéd Andreas Jonsson, mohutně útočící v závěru GP. Vyhrál minulý závod v Toruni, celkově je třetí. „Povedlo se dát dohromady parádní startovní listinu,“ říká k sestavě pro závod jeho ředitel Petr Ondrašík.

A start mu slíbil i Nicki Pedersen, dánský dravec, jehož síla ale jakoby v posledních měsících povadala. „Má zdravotní problémy, ale pořád je devátý na světě, chybí mu jen málo k tomu, aby zase patřil mezi absolutně nejlepší,“ podotýká ke jménu trojnásobného mistra světa, kterého plánuje využít i v závěru extraligy v dresu pražského Olympu.

Esa memoriálu
Hancock (USA) - v GP útočí na svůj 2. titul mistra světa. Pedersen (Dán.) - 3x světový šampion, má dorazit i přes zdravotní problémy, jež mu komplikují tuhle sezónu.Jonsson (Švéd.) - vítěz minulého závodu GP v Malille. Gafurov (Rus.) - opora pořádajícího Olympu. Smolinski (Něm.) - mistr Evropy na trávě. Kůs (ČR) - obhájce prvenství.
Finiš plochodrážní sezóny: 5. 9. (19 h) Tomíčkův memoriál, 15. 9. semifinále extraligy Olymp-Pardubice, 28. 9. finále extraligy Mšeno-?, 2. 10. Zlatá přilba v Pardubicích.

Proti původním úvahám musejí pořadatelé memoriálu udělat ve startovce několik změn. „Jsou mnohdy k lepšímu,“ soudí Ondrašík, jemuž zkomplikovaly situaci přeložené závody britské a švédské ligy. Ze hry pro Prahu se ocitli Slovák Vaculík, Australan Doyle, ale i zraněný Polák Walasek, jenže přibyl jiný australský jezdec Woodward, Brit Bridger či Polák Zengopta. Přijede i čerstvý mistr Evropy na travnaté dráze Smolinski z Německa.

Ve startovní listině nechybí jméno, které je i v názvu závodu. Luboš Tomíček nejmladší má další pokus na to, aby zazářil v bitvě na počest svého dědečka. „Nedaří se mu letos tolik, ale je naší povinností ho na závod pozvat,“ dodává Ondrašík.

Vnuk slavného jezdce v minulosti - před pěti lety - dokázal vyhrát základní část Memoriálu, ve finále však úspěšný nebyl. „Je mým snem tenhle závod vyhrát,“ nechával se v minulosti slyšet, Může to zkusit i letos.

Na Markétě se uskuteční též celodenní doprovodný program. Podnik zapadá do tradičních oslav městské části Praha 6. Hlavní závod bude odstartován v 19.15 h a finále by se mělo jet o dvě a čtvrt hodiny později. Po vyhlášení vítězů bude tradiční ohňostroj.

Reklama