Hlavní obsah

Smrž se na mokru cítil jako ryba ve vodě a byl odměněn bednou

NÜRBURGRING

Potřetí v letošním MS superbiků stál na stupních vítězů Jakub Smrž, když v hustém lijáku na kluzké trati v Německu dokroužil na 3. příčce druhou jízdu. „Měli jsme dobré nastavení na mokro a tušil jsem, že se může hodně padat, takže se na dráze vyplatila trpělivost. Bedna je pro mne krásnou odměnou,“ řekl český jezdec.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Jakub Smrž

Článek

V první jízdě se Smrž držel až do kontaktu s Fabriziem na hraně desítky. „Pak jsem se ale dostal mimo trať a dezolátní stav zadní gumy mi nedovolil zajíždět takové časy, aby stačily na smáznuti přibližně desetivteřinové ztráty na bodované pozice,“ vysvětlil, proč zajel předčasně do boxů.

O tři hodiny později už se z hustých mraků nad okruhem spustil silný déšť a z desáté pozice na roštu startující Smrž toho využil. Na mokru se cítil jako ryba ve vodě, hned v první zatáčce vnějškem předjel několik soupeřů a už po třech kolech mu patřilo šesté místo. „Získal jsem po delší době zase velmi dobrý pocit z jízdy. Snažil jsem se jet maximálně rychle, přitom obezřetně, abych se nevyřadil zbytečnou chybou,“ těšilo českého motocyklistu.

Když před ním upadli Britové Rea s Camierem a nakonec i dlouho vedoucí Haga, posunul se na Smrž na pódiové umístění hned za týmového kolegu Guintoliho. Sedm kol před koncem pak byl závod ukončen červenou vlajkou a ve stáji Liberty Effenbert Racing mohli začít slavit nejúspěšnější jízdu roku.

Docela se vyjasnilo v boji o titul, neboť Ital Biaggi si v tréninku poranil nohu a na roštu obou jízd chyběl. Lídr šampionátu Checa první jízdu vyhrál, na mokru pak jel hodně opatrně, ale i body za 8. místo mu stačily, aby v čele celkového pořadí získal už 74bodový náskok a to na Melandriho, který zraněného krajana v neděli přeskočil. Smrže od vysněného umístění v elitní desítce MS dělí už jen šest bodů. „V posledních třech závodech seriálu se do ní budu snažit probojovat,“ slíbil český jezdec.

Výsledky závodu MS superbiků v Německu
I. jízda (20 kol): 1. Checa (Šp., Ducati) 38:59,779, 2. Melandri (It., Yamaha) +1,855, 3. Haga (Jap., Aprilia) +2,322, 4. Laverty (Ir., Yamaha) +7,789, 5. Haslam (Brit., BMW) +9,727,...Smrž (ČR, Ducati) nedokončil.
II. jízda (13 kol): 1. Sykes (Brit., Kawasaki) 29:49,337, 2. Guintoli (Fr., Ducati) +4,063, 3. Smrž +22,759, 4. Rea (Brit., Honda) +28,497, 5. Laverty +38,374
Stav MS: 1. Checa 376, 2. Melandri 302, 3. Biaggi (It., Aprilia) 281, 4. Laverty 232, 5. Haslam 176, ...14. Smrž 109.
Šampionát pokračuje 25. září v Imole.

Reklama

Související témata: