Hlavní obsah

Blíží se Zlatá přilba: ve hře o jména pro slavný závod jsou peníze i city

PRAHA

Příchod podzimu velí plochodrážním fandům: připravte se, je tu čas velké bitvy v Pardubicích o Zlatou přilbu, pro pořadatele údobí mnohdy drsných jednání o co nejkvalitnější startovní listinu. Fanoušci čekají, jaká esa se na svítkovském oválu objeví. Nejstarší plochodrážní podnik na světě je na programu v neděli 2. října. I letos je spojen s celým motovíkendem, do něhož patří páteční Zlatá stuha i sobotní mistrovství světa juniorů.

Foto: Aleš Suchánek

Australan Jason Crump při Zlaté přilbě v Pardubicích.

Článek

Na startu nejočekávanější podívané budou opět i esa z Grand Prix. „Ještě před pár týdny to vypadalo, že jich bude snad čtrnáct, pak nám do toho zasáhl pozměněný program soutěží v Polsku, kde většina hvězd jezdí ligu,“ říká šéf pardubického závodu Evžen Erban. Hlavním esem bude nakonec zřejmě Australan Jason Crump, trojnásobný mistr světa a také držitel dvou pardubických trofejí.

„Jednání s ním je nepříjemné. Ví, jakou má cenu, na tu nemůžeme přistoupit, ale tak trochu hrajeme i na Crumpovy city, výrazně se totiž zapojíme do charity pro jeho těžce zraněného krajana Leigha Adamse,“ říká Erban. Právě Adams patřil k ikonám závodu, vyhrál ho čtyřikrát, zařadil se mezi nejúspěšnější jezdce jeho historie. Před časem se zranil na endurovém motocyklu při volném ježdění a je upoután na invalidní vozík.

„Věřím, že Crump nakonec přijede, ale nikde není psáno, že vyhraje,“ podotýká dále Erban. Z jezdců prestižní GP mají do Pardubic zamířit Švédové Fredrik Lindgren a Antonio Lindbäck i dánský plošinář Kenneth Bjerre. „Lindgren byl už v minulém roce na stupních, může patřit k favoritům. Bjerre ví, že je jedním z mála špičkových Dánů, který trofej nezískal, a tak ji hodně chce,“ naráží Erban na historické momenty. Dánská esa Ole Olsen, Erik Gundersen, Hans Nielsen, Hans Andersen a od loňska i Nicki Pedersen už přilbu mají.

Hancocka zatím nečekají, holky se těší na Warda

Na startu Erban neočekává Grega Hancocka, amerického matadora, který letos útočí na titul mistra světa. Ve stejném termínu má zatím v plánu finále polské ligy. „Gregův kontrakt v Zielone Goře má vyšší hodnotu než náš celý rozpočet, přeplatit ho nemůžeme, ale ještě nejsou vyloučeny změny v polském programu, a to by se nám pak asi dost jezdců samo hlásilo. I Greg tvrdí, že přilbu chce, loni ve finále odešel na fyzičku. A ví také, že vítězství jeho krajana Dennise Sigalose je už hodně vousaté,“ připomíná Erban.

Na hokej přišlo na pardubický stadión přes 17 tisíc fanoušků. Dorazí i na Zlatou přilbu?foto: Sport.cz/kovar@secar.cz

V listině je plejáda dalších jezdců úspěšných v minulých letech. Třeba i Němec Kevin Wölbert, který se loni dostal až do finále. „I před hvězdy, které stály mnohem víc,“ podotýká Erban.

Chybět opět nebude očekávaná hvězda budoucnosti: Darcy Ward. „Holky už se na něj strašně těší,“ bere australského mladíka jako tahák pro dámskou část publika Erban.

Doženou návštěvou hokejisty?

Přál by si úspěch domácích zástupců, i když v současné situaci by to byl zázrak. „Jede to nejlepší, co máme na skladě, bylo by hezké, kdyby kluci vzdorovali hvězdám jako kdysi dávno třeba Štancl, ale budeme rádi, když se dva dostanou aspoň do semifinále,“ usuzuje Erban. Posledním českým vítězem je Tomáš Topinka z roku 1996. Pokusit se ho napodobit může starší z Drymlů, Aleš. Mladší Lukáš je zraněn. Na startu však budou i Josef Franc, Matěj Kůs či Tomáš Suchánek.

„Byl bych spokojen s finálovou účastí, ta se českému jezdci naposledy zdařila v roce 2005,“ říká Petr Moravec, další z šéfů pořadatelského klubu, který při předpokládaném pěkném počasí čeká jednu z lepších diváckých návštěv. „Rekordních 20 000 je z roku 1983, ale budeme spokojeni třeba i s tím, když zůstaneme jen těsně za letošním zimním pokusem hokejistů na našem stadionu,“ připomíná Moravec sedmnáctitisícovou návštěvu v lednu na extralize pod širým nebem.

Nabité plochodrážní dny
28. 9: finále domácí extraligy Mšeno-Pardubice
30. 9.: Zlatá stuha juniorů v Pardubicích
1. 10.: MS juniorů v Pardubicích
2. 10.: Zlatá přilba
3. 10.: finále mistrovství ČR v Praze na Markétě

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články