Hlavní obsah

Zraněný plochodrážník Adams opustil po třech měsících kliniku

ADELAIDE

Bývalý australský plochodrážní jezdec Leigh Adams opustil po třech měsících rehabilitační kliniku v Adelaide, kde se zotavoval od červnového těžkého zranění, které jej upoutalo na invalidní vozík. Po havárii v přípravě na australský pouštní závod Finke Desert Race je ochrnutý na spodní část těla, zaznamenal ale určité pokroky, které mu dodávají víru, že zase jednou bude chodit.

Článek

"Trochu se mi vrátila hybnost do levé nohy, zdá se, že se to dobře vyvíjí, a cítím se stále silnější. Jsem pyšný na to, co jsem tu dokázal, a vzhledem k závažnosti těch zranění jsem spokojený, jaké dělám pokroky," řekl v pátek serveru news.com.au čtyřicetiletý jezdec, který si při osudné havárii poranil krční páteř, zlomil několik hrudních obratlů, takřka všechna žebra, propíchl si plíce a utrpěl další fraktury ruky, lopatky a nohy.

"Strávil jsem tu několik měsíců a strašně se těším domů. Je to pro mě velký den a začátek nové kapitoly života," dodal Adams, vítěz osmi závodů elitního seriálu Grand Prix a vicemistr světa z roku 2007.

Na klinice se vedle každodenního cvičení učil životu na vozíčku. Pokračovat v rehabilitaci teď bude v domácích podmínkách ve vlastní tělocvičně v Milduře. "A budu dělat všechno, co je potřeba, abych třeba jednou vstal z toho vozíku a zase chodil," řekl.

K tomu by mu měl pomoci i osmitýdenní intenzivní rehabilitační program ve Spojených státech amerických. Do projektu "Chůze" se zapojí v lednu, financovat mu jej pomohou pořadatelé listopadového benefičního závodu v Adelaide.

Nejen v Austrálii má ale Adams podporu. Například už o tomto víkendu při slavné Zlaté přilbě, kterou Adams v Pardubicích dokázal čtyřikrát vyhrát, používají jezdci speciální edici závodních vest s Australanovou fotografií a místem pro podpisy účastníků. Výtěžek z prodeje těchto relikvií půjde také na Adamsovo konto.

Reklama