Hlavní obsah

Pro Zlatou přilbu jel Holta setrvačností. Trofeji byl blizoučko Lindbäck, plošinář tmavé pleti

Václav ProcházkaPrávo

S chladem Seveřana, protřelostí matadora vyškoleného z hvězdami nabitých polských oválů a také s dávkou štěstí dojel Rune Holta pro vítězství. Po dvou letech znovu získal Zlatou přilbu v Pardubicích. Jedno čestné kolo na trofejním stroji mu bylo málo, Nor závodící už léta za Polsko si po finále dal hned dvě. Češi smutnili: tak jako v předešlých pěti ročnících mezi elitní šestku nedojeli, nejvýše byl Aleš Dryml - devátý.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Záběr z finálové jízdy Zlaté přilby v Pardubicích

Článek

Vítěz ale mohl být úplně jiný. Švéd Antonio Lindbäck byl blízko k tomu, aby byl prvním jezdcem tmavé pleti, který by bral pardubickou trofej. Po ideálním startu neuhájil vedení, v závěru jen dotahoval. „Dopadlo to pro mě skvěle,“ oddechl si Holta.

Věděl své. „Poslední jízdu jsem dojel setrvačností, došlo palivo,“ už s úsměvem bral fakt, že nádrž plochodrážních speciálů je maličká a ne vždy metyl musí vystačit na pardubické šestikolové finále, o dva ovály delší než klasická jízda. Ale byl to pro něj jediný zádrhel. Lindbäcka skvělým manévrem předjel a pak vedení těsně uhájil. „Je to na ho...“ pravil stroze Lindbäck, ve Švédsku adoptovaný Brazilec.

Čechům špička ujela. Na výhru čekají od roku 1996, kdy zářil Topinka. Na finále od roku 2005, kdy byl na stupních A. Dryml. Letos končil o dvě příčky hůř než loni, v malém finále vybojoval třetí místo. Hned za ním byl Suchánek, který to měl v semifinále lépe rozjeté, ale boj s klubovým kolegou a defekt ho stál naději na účast mezi elitní šestkou. Výpomoc se nekonala, naopak Dán Kenneth Bjerre v posledním semifinále už ani nemusel startovat, ale rozhodl se pomoci mladšímu bratrovi Lassemu. Povedlo se, sám však ve finále dopaltil na defekt.

Už ve čtvrtfinále z Čechů končili Šitera a Milík, ve vylučovacích jízdách Petrák, Málek, Simota, Hádek, Kůs i Holub.

Plochodrážní závod Zlatá přilba města Pardubic:
1. Holta (Pol.), 2. Lindbäck (Švéd.), 3. Piotr Pawlicki (Pol.), 4. L. Bjerre (Dán.), 5. Watt (Austr.), 6. K. Bjerre (Dán.), 7. Andersen (Dán.), 8. Vaculík (SR), 9. A. Dryml, 10. Suchánek (oba ČR), 11. Przemyslaw Pawlicki (Pol.), 12. Busch (Něm.).

Reklama