Hlavní obsah

Motorismus je podle Schumachera i přes úmrtí bezpečnější než dřív

Sedminásobný mistr světa formule 1 Michael Schumacher vyjádřil smutek nad úmrtími automobilového závodníka Dana Wheldona a motocyklisty Marka Simoncelliho. I přes jejich ztrátu ale slavný Němec věří, že motoristické sporty jsou bezpečnější než dřív a za tragédiemi z posledních týdnů stála smůla a osud.

Foto: Giorgio Perottino, Reuters

Michael Schumacher vyjádřil smutek nad úmrtími Dana Wheldona a Marka Simoncelliho.

Článek

Podle jezdce stáje Mercedes se bezpečnost v motoristických disciplínách rapidně zlepšila. "Když se něco takového stane, stojí za tím osud. A osudu čelíme všichni. Moc se mě dotklo, co se oběma stalo, ale naneštěstí takový je život," řekl Schumacher v Indii, kde se připravuje na víkendovou Velkou cenu.

Britský pilot Wheldon, dvojnásobný vítěz slavného automobilového závodu 500 mil Indianapolis, zahynul předminulou neděli při závodu IndyCar. Italského mistra světa z roku 2008 v kategorii do 250 ccm Simoncelliho stála život kolize při víkendové Velké ceně Malajsie.

"Být stoprocentně v bezpečí není možné. Když jedete, tak nepřemýšlíte o tom, že dáváte život v sázku. Když se z našich strojů snažíme vymáčknout maximum, naopak nás to uspokojuje," uvedl Schumacher.

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso vyloučil, že by záběry smrtelných nehod ovlivnily jeho chování na okruhu. "Během zbytku týdne vás to ovlivní opravdu hodně. Ale když si nasazujete přilbu a potom jedete, neovlivní vás to. O riziku nepřemýšlíte, láska k jízdě a adrenalin takové pocity přehluší," řekl Španěl.

Třicetiletý jezdec viděl záběry obou nehod. "Když jsem viděl záznam Danovy nehody ve zprávách, byl jsem z toho v šoku dva nebo tři dny. U Marka jsem to sledoval živě, závod jsem měl puštěný. Nemohl jsem uvěřit až do pondělka, že se něco takového může stát," prohlásil Alonso.

Reklama