Hlavní obsah

Veterán Capirossi jede svou poslední GP se Simoncelliho číslem

PRAHA

V rámci uctění památky tragicky zesnulého Marka Simoncelliho si vzal na bedra jedno z nejtěžších břemen. Osmatřicetiletý italský veterán Loris Capirossi, jehož po neuvěřitelných 22 sezónách čeká poslední závod v MS, se rozhodl startovat ve víkendové Velké ceně Valencie s číslem 58, které k jeho talentovanému krajanovi patřilo stejně jako bujná hříva na hlavě.

Foto: Albert Gea, Reuters

Italský závodník Loris Capirossi při tréninku ve Valencii. Na uctění památky Marka Simoncelliho absolvuje poslední podnik sezóny s číslem 58.

Článek

Capirossi obvykle jezdil s číslem 65, ve Valencii si ale na Simoncelliho památku nalepí na svou ducati osmapadesátku. Sám však připustil, že v pochmurné atmosféře, která ve Valencii panuje, nešlo o jednoduché rozhodnutí. „Každý cítíme, že tady panuje zvláštní situace,“ poznamenal dvojnásobný mistr světa v kubatuře do 125 ccm (1990 a 1991) a světovým šampión dvěstěpadesátek z roku 1998.

„Každý máme Marka navždy uloženého do paměti. Byl součástí našich životů. Vždy dělal všechno pro to, aby odvedl ten nejlepší výkon. Z toho důvodu bych chtěl uctít jeho památku tím, že si vezmu jeho číslo. Doufám, že bych mu tím udělal radost a taky doufám, že dosáhnu podobně dobrého umístění, na jaké by měl on,“ pravil Capirossi.

Marco Simoncelli na snímku z dubna 2010.foto: Reuters/Fadi Al-Assaad

Italský závodník, jehož čeká rozloučení se světovým šampionátem po těžko uvěřitelných dvaadvaceti letech v řadě, bere závod s číslem 58 jako poslední službu Simoncellimu, a je smířený, že se po projetí cílem stane motocyklovým důchodcem. „Jsem šťastný, dvaadvacet sezón, to je dobré číslo na odchod do sportovního důchodu. Všechny příběhy mají nějaký začátek a konec a ten můj dospěl právě ke konci. Na trati se prohání spousta skvělých závodníků a je čas začít dělat něco jiného,“ dodal Capirossi.

Italské legendy, které smrt Marka Simoncelliho hluboce zasáhla: Valentino Rossi (vlevo) a Loris Capirossi na tiskové konferenci ve Valencii. foto: Reuters/Albert Gea

Podnik ve Valencii bude podle všeho posledním, kdy se číslo 58 objeví v elitní kategorii MotoGP. Poté bude s největší pravděpodobností na Simoncelliho památku navždy vyřazeno.

Reklama

Související témata: