Hlavní obsah

Motocyklista Abraham vyjede do poslední GP sezony z 10. místa

Český motocyklista Karel Abraham odstartuje do poslední Grand Prix sezóny ve Valencii v královské kategorii MotoGP z desátého místa. Druhý český jezdec Jakub Kornfeil obsadil v kvalifikaci stopětadvacítek až 24. příčku.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Karel Abraham ostartuje do poslední Grand Prix sezóny ve Valencii v královské kategorii MotoGP z desátého místa.

Článek

Abraham na již jistého mistra světa Australana Caseyho Stonera, který si zajistil 12. pole position v sezóně a vyrovnal tak rekord krajana Micka Doohana, ztratil na osychající trati 2,4 sekundy. "V posledních minutách kvalifikace byla zadní pneumatika opotřebovaná a hodně klouzala, ale mně se i přes to podařilo zrychlit, takže jsem vcelku spokojený," uvedl Abraham.

Kornfeila od nejrychlejšího Dannyho Webba z Británie dělilo šest sekund. "Je to špatné, čekal jsem určitě víc. Ale nevěděli jsme, jestli máme jet na suchých, nebo na mokrých pneumatikách," řekl serveru idnes.cz Kornfeil, podle kterého nedělní závod výrazně ovlivní počasí. "Když zaprší, tak bude důležité dojet, protože se tady bude hodně padat. Tato trať je zvláštní tím, že to tady na vodě děsně klouže jako nikde jinde. Vyhraje ten, který nespadne," uvedl.

O titul jen v kubatuře do 125 ccm 

O titulu je vedle MotoGP rozhodnuto i v Moto2, kde v předstihu triumfoval Němec Stefan Bradl poté, co jeho jediný konkurent Španěl Marc Márquez kvůli zranění nenastoupil do kvalifikace a na startu nedělního závodu tak bude chybět.

Ve Valencii se pojede již jen o titul v kubatuře do 125 ccm. V čele průběžného pořadí je Španěl Nicolás Terol, který vede o dvacet bodů před Francouzem Johanem Zarkem. Terol do závodu odstartuje až z devátého místa, zatímco Zarco byl třetí. K jistotě titulu však španělskému jezdci stačí obsadit bez ohledu na rivalův výsledek nejhůře 11. příčku.

Velká cena Valencie se jede ve stínu tragédie Marka Simoncelliho, který před dvěma týdny zemřel po pádu při Grand Prix Malajsie. Jezdci všech kategorií proto před startem uctí památku čtyřiadvacetiletého Itala minutou túrování motorů.

Reklama