Hlavní obsah

Ostrava se chystá na freestyle motokros, Podmol přiletí ve středu

Ostravská ČEZ Aréna znovu po roce ožije závodem mistrovství světa ve freestyle motokrosu. Magnetem na fanoušky je účast úřadujícího světového šampiona a zdejšího rodáka Libora Podmola, který se bude snažit vylepšit šesté místo v průběžném pořadí. Devátý podnik série se uskuteční v sobotu od 19 hodin.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Freestylový motocyklový závodník Libor Podmol

Článek

Podmol už několik měsíců trénuje v Kalifornii a teprve ve středu přiletí do Prahy. "Do Ostravy se hrozně těším. Před rokem jsem se tady odrazil k titulu mistra světa a nepochybuju o tom, že divácká kulisa mě zase vyhecuje," vzkázal ze zámoří Podmol.

Obhájce titulu, kterého v posledním roce potrápilo několik různých zranění, v letošním seriálu vyhrál jen jeden z dosavadních osmi podniků. Na čtvrtého Australana Sheehana ztrácí sedm bodů.

Ač je momentálně zdravotně úplně fit, Podmol míří do Ostravy otřesen tragickou smrtí freestylového kolegy Jimmyho McNeila. Dvaatřicetiletý Američan zahynul před několika dny při nácviku backflipu. "Dost to se mnou otřáslo, protože s Jimmym jsme jednu dobu společně trénovali a byl to můj kamarád. Člověk si najednou uvědomí, že jsou důležitější věci než sbírání medailí," uvedl Podmol.

Do sobotního závodu zasáhnou z českých jezdců ještě Petr Pilát a František Máca, ve startovním poli jsou i další známé postavy freestylu jako dvojnásobný mistr světa Remi Bizouard a Brice Izzo z Francie, Jose Miralles ze Španělska či Javier Villegas z Chile, který kraluje průběžnému pořadí. Divokou kartu od pořadatelů získal Němec českého původu Lukas Weiss a Belgičan Wiliam Van de Putte.

Dvoudenní formát předchozích ostravských ročníků už je minulostí, letos se pojede pouze jeden závod. Ředitel Aleš Buksa nezastírá, že jsou za tím ekonomické důvody. "Pokaždé jsme zatím skončili ve ztrátě. Náklady na jednodenní akci jsou nižší a my věříme, že když zkoncentrujeme zájem lidí do jednoho dne, bude to lepší," řekl Buksa.

Reklama