Hlavní obsah

Teplo brzdí Valentův Ledový dech

PRAHA

V nekonečných přívalech deště a větrných poryvech se zatím rozplynula většina zimních tréninkových plánů Aleše Valenty. I slibovaný nový skok Ledový dech je pro zlatého olympijského akrobata zatím v nedohlednu. Jen v počítačové animaci ho včera mohl předvést novinářům ve Špindlerově Mlýně, kde marně hledal optimální počasí pro přípravu.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Aleš Valenta se chystá do severní Ameriky na Světový pohár a MS.

Článek

"Ale snad se k němu ještě v zimě v tréninku dostanu," doufá Valenta. Novou kombinaci chtěl skočit už po loňských hrách v Utahu, ale nedostal se k tomu. Místo olympijské jedinečnosti v podobě tří salt, do nichž našrouboval postupně dva, dva a jeden vrut, toužil dál zkusit něco jiného po úvodním vrutu hned tři ve druhém saltu a zbylý v posledním.

"To je Ledový dech, skok pojmenovaný po vlastním pocitu. Dech se při něm svírá až je z toho pocit zimy," básní Valenta. Opravdovou zimu to však zatím nepřivolává. Podmínky pro lyžaře jsou pod psa.

O novém skoku zprvu ani nevěděl

"Na novinku musí být zcela bezpečné podmínky," ví akrobat, že skok může být záludný. "Nemusel by to všechno ustát. Neumím si ještě tak přibalit, mohl bych skončit na obličeji." Do vody v létě Ledový dech poprvé skočil prý jen čirou náhodou. "Až na videu bylo jasné, že se mi povedl nový skok, ani jsem nevěděl jak," srší vtípky čerstvý domácí sportovec roku.

Když už ne pořádný trénink tak alespoň oslavu Silvestra si ve Špindlu užil i s přítelkyní. Po neděli míří do zámoří. Čeká ho tam ostrý vstup do sezóny. V Deer Valley, kde zářil při olympiádě, absolvuje na přelomu ledna a února i mistrovství světa.

Ostatní soupeři jsou na tom podobně

VKrkonoších ale mohl zkoušet jen dvojná salta. "Není to zase taková chyba, čím silnější základ, tím rychleji se dostanu nahoru," nemíní, že tréninkový skluz ho nějak limituje. Trojné salto naposledy zkusil před Vánoci ve Sv. Mořici. Ale i tam vydržely dobré podmínky jen chvíli.

"Nečeká se, že by někdo ze soupeřů vypiloval jeho zlatý olympijský skok. V létě to tak nevypadalo," říká trenér zlatého akrobata Pavel Landa.

Valenta opětovně obohatil nadaci herečky Chantal Poullain zkrášlující dětská oddělení nemocnic. Představil i svou novou internetovou stránku www.alesvalenta.cz. Cíle pro sezónu si však opět nedává. "Těm, co mi věří, děkuju. Já sám chci skákat dobře. Když někdo ale bude lepší nic nenadělám. Každý ví, že proher je ve sportu víc než vítězství," říká Valenta.

Reklama