Hlavní obsah

Plochodrážní GP bude na Markétě opět v květnu

PRAHA

Zpět ke květnovému termínu se letos vrací závod plochodrážní Grand Prix v Praze. Organizátorům z pražské Markéty se po obtížných jednáních podařilo přesunout nevyhovující zářijový termín na divácky atraktivnější 15. květen. Na pražském oválu se o světové body utká čtyřiadvacítka závodníků.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Světoví plochodrážníci se o body do GP na pražské Markétě utkají 15. května.

Článek

"Zářijový termín byl dosud nejnevýhodnější, diváci měli jiné starosti po návratu z dovolených. Nebylo to snadné, ale podařilo se nám to," informoval ve středu šéf pražského organizačního výboru Petr Ondrašík z Autoklubu Markéta. Klání v Praze zahajovalo Grand Prix v letech 1997 a 2000, pak se dvakrát jela Velká cena České republiky v červenci, loni poprvé až v září.

Česko budou v seriálu poprvé v historii zastupovat tři jezdci. Účast si přímo na dráze vybojovali Bohumil Brhel a Aleš Dryml, divokou kartu dostal jeho bratr Lukáš, který loni v závěru Grand Prix chyběl kvůli zranění. "Vím, že to může být má poslední sezóna v Grand Prix, proto bych rád vylepšil loňské dvaadvacáté místo," prohlásil Brhel.

V příštím roce se totiž GP pojede naposled se čtyřiadvaceti závodníky na startu. Od další sezóny se soutěž po sedmi letech vrátí k modelu s 16 účastníky. Přímý postup si tak zajistí osm nejlepších, dva jezdci si vybojují účast v kvalifikaci a čtyři jezdci místo současných dvou obdrží divoké karty. Dvě účastnická místa vždy rozdělí pořadatelé jednotlivých závodů.

Nejvyšší počet zástupců získalo letos Dánsko, a to čtyři. Po třech účastnících má vedle velmocí Velké Británie, Austrálie, Švédska a Polska také Česká republika. Sestavu doplňují jeden Američan, Nor a Fin. Pro Grand Prix v Praze se počítá určitě s jednou divokou kartu pro českého jezdce, další domácí závodník jistý start nemá, jedná se totiž s Němci, kteří mají o start na Markétě eminentní zájem.

Kalendář Grand Prix 2004
1. květnaGP Švédska (Stockholm)
15. květnaGP České republiky (Praha)
29. květnaGP Polska (Vratislav)
12. červnaGP Velké Británie (Cardiff)
26. červnaGP Dánska (Kodaň)
21. srpnaGP Skandinávie (Göteborg)
4. záříGP Slovinska (Krško)
18. záříGP Evropy (Bydhošť)
2. říjnaGP Norska (Hamar)

Reklama