Hlavní obsah

Do MS superbiků vstoupí v neděli i Mrkývka

PRAHA

Na loňském modelu stroje Ducati 998RS vstoupí český jezdec Jiří Mrkývka v neděli ve Valencii do letošního seriálu mistrovství světa superbiků. V minulé sezóně skončil Mrkývka se ziskem dvou bodů ve světovém šampionátu na 43. místě.

Foto: www.superbike.it

Loňský mistr světa superbiků Neil Hodgson na okruhu v Magny-Cours

Článek

"Skáču do mistrovství světa rovnýma nohama, naostro. Poprvé pojedu na pneumatikách Pirelli. Úvodní letošní tréninky budu mít až v rámci přípravy ve Valencii," řekl ČTK Mrkývka, který pojede mistrovství světa superbiků už pošesté. "Mým cílem je dostat se do nedělního závodu, o bodových vyhlídkách je v úvodu sezóny obtížné hovořit," dodal motocyklista.

Minulý rok Mrkývka dlouho zápolil s nedostatkem financí, nesehnal totiž včas peníze na nový motocykl. Když pak dal potřebnou částku přece jen dohromady, byl už tovární motocykl prodaný a nový musel skládat z jednotlivých dílů.

Zlobila technika

Do sezóny vstoupil český závodník až v polovině května v italské Monze a postupně dosáhl na dva body. První vybojoval za patnácté místo v německém Oscherslebenu a druhý bodík si připsal v nizozemském Assenu.

V průběhu sezóny provázela Mrkývku smůla i technické potíže s motocyklem. "Několikrát mě porucha vyřadila z umístění v první bodované patnáctce jezdců. Snad bude letos situace příznivější," doufal jezdec, jenž loni vybojovat i titul mistra republiky.

V testovacích jízdách ve Valencii si vedl nejlépe Francouz Regis Laconi, jenž dosáhl nejrychlejšího času 1:35,393. Laconi se také řadí k hlavním uchazečům o titul. Pod hranici 1:36 se v testovacích jízdách dostal ještě Australan Steve Martin.

Do letošního seriálu mistrovství světa superbiků je zařazeno 12 závodů. Po premiéře ve Valencii čeká na jezdce měsíc volna před druhým závodem, který se pojede na australském Phillip Islandu.

Kalendář MS superbiků 2004
29. únoraVelká cena Španělska (Valencie)
28. březnaVC Austrálie (Phillip Island)
18. dubnaVC San Marina (Misano)
16. květnaVC Itálie (Monza)
30. květnaVC Německa (Oschersleben)
13. červnaVC Velké Británie (Silverstone)
11. červenceVC USA (Laguna Seca)
1. srpnaVC Evropy (Brands Hatch)
5. záříVC Nizozemska (Assen)
26. záříVC Itálie (Imola)
3. říjnaVC Francie (Magny Cours)
10. říjnapořadatel bude upřesněn

Reklama