Hlavní obsah

Na startu pozměněného MS v motokrosu také tři Češi

PRAHA

Razantní změnou prošlo motokrosové mistrovství světa, jehož šestnáctidílný seriál začíná za účasti tří českých jezdců už zítra na písku v belgickém Zolderu. Nový je systém jízd, v obou třídách se uskuteční dvě samostatně bodované, každá na 35 minut plus dvě kola. A hlavně, místo tří kubatur se závodí jen ve dvou, a to nově pojmenovaných.

Článek

V kategorii MX 1, považované za nejprestižnější, se závodí na motocyklech s dvoudobými motory do 250 ccm nebo se čtyřtakty do 450 ccm. Mezi 30 startujícími je i Josef Dobeš, závodící s podporou německých sponzorů v sedle dvoutaktního stroje Suzuki.

Třída MX 2 je určená pro motocykly vybavené dvoudobými motory do 125 ccm nebo čtvrtlitrovými čtyřtakty. V ní projde přejímkou padesátka jezdců a z kvalifikace jich postoupí třicet nejlepších do závodu. O úspěch se v barvách týmu KTM Bonver pokusí Jiří Čepelák, vracející se po téměř roční přestávce zaviněné zraněním nohy.

"Skoro celý týden si tu zvykám na měkký písčitý povrch, potřebuji zajet dobrý výsledek, abych dostal možnost startovat i v příštích závodech. Zimní příprava nebyla špatná, také motorka se zdá být přichystána dobře, ale hodně těžká už bude i kvalifikace," vzkázal z dějiště Čepelák.

Na startu bude i dnes slavící 19. narozeniny Josef Kulhavý, jenž loni jel se slovenskou licencí, letos však předkládá český pas.

V odlišných termínech a jen v rámci ME se představí třída MX 3, zahrnující nejsilnější motocykly včetně čtyřtaktů do 650 ccm, kde budou startovat loni v šampionátu celkově pátý Michal Kadleček, Petr Bartoš i Martin Žerava.

Kadleček však první dva závody vinou zlomené lýtkové kosti pravé nohy vynechá a objeví se v terénu nejdříve koncem května. "Neumím odhadnout, jak rychle zase do toho naskočíme, ale tři měsíce kvalitního tréninku jsou ztraceny," krčil rameny.

Kalendář MS:
21. března:Zolder (Belg.)
28. března:Bellpuig (Šp.)
5. dubna:Agueda (Portug.)
25. dubna:Valkenswaard (Niz.)
2. května:Teutschenthal (Něm.)
16. května:Lichtenvoorde (Niz.)
30. května:Arreton (Brit.)
7. června:St. Jean d"Angely (Fr.)
13. června:Gallerate (It.)
27. června:Neeroeteren (Belg.)
6. července:Uddevalla (Švéd.)
1. srpna:Loket nad Ohří (ČR)
8. srpna:Namur (Belg.)
29. srpna:Gaildorf (Něm.)
11. září:Ballykelly (Ir.)
25. září:Sun City (JAR)

Reklama